Barbat mort de trei ani intr-un accident rutier, executat silit pentru o amenda de la CNADNR
Familia unui barbat din Arad care a murit in urma cu mai bine de trei ani a primit o somatie de executare silita pe numele acestuia, pentru o amenda de 96 de euro primita de la CNADNR pentru lipsa rovinietei.
Amenda a sosit la o luna dupa ce barbatul si-a pierdut viata intr-un accident rutier.
Pe adresa lui Ioan Belghir, care a decedat in 9 iulie 2011, a sosit, zilele trecute, o somatie de executare silita, dupa ce barbatul nu a achitat o amenda de 96 de euro pentru lipsa rovinietei, amenda primita la o luna de la deces si despre care cei doi copii ai decedatului sustin ca nu stiau nimic.
Ioan Belghir a fost amendat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) dupa ce in februarie 2011 ar fi circulat fara rovinieta pe DN69 Arad - Timisoara si a fost fotografiat. Amenda pe numele barbatului a fost trimisa la locuinta acestuia in august 2011, la o luna de la decesul aradeanului.
Barbatul, in varsta de 58 de ani, si sotia acestuia, de 56 de ani, se intorceau in Arad de la Baile Felix, iar pe DN 79 el a pierdut controlul volanului, masina izbindu-se de un copac. "In august 2011, a fost emis si procesul de constatare a contraventiei, iar pentru ca tata nu a mai fost gasit acasa, fiind mort, s-a intrat in procedurile de executare silita. Ne-am trezit zilele trecute cu somatie, tot pe adresa tatalui meu, ca va fi executat silit cu jandarmii", a declarat fiica celui decedat, Izabela Belghir.
Somatia primita de la CNADNR ii este adresata persoanei decedate, iar din document reiese ca trebuie achitate amenda de 96 de euro si cheltuielile de executare silita, in suma de 506 lei.
"Am anuntat executorul despre situatie si a spus ca nu are ce face, ca trebuie sa plateasca mostenitorii, iar in caz contrar vine cu jandarmii. Ce vina avem noi, copiii, pentru o amenda primita de tatal nostru, de care nici nu stiam pana acum cateva zile? Cu ce drept sa imi ia mie lucruri din casa, cand nimic nu mai este pe numele tatalui meu? Am documente care dovedesc ca tata nu mai figureaza nici la Finante, deci este inexplicabil cum de trei ani il urmaresc pentru aceasta datorie", spune femeia.
Executorul judecatoresc care se ocupa de caz, Lavinia Bosneac, a spus ca reglementarile legale permit continuarea procedurilor si impotriva mostenitorilor. "Din punct de vedere legal, se poate continua executarea impotriva mostenitorilor, daca creditorul considera necesar acest lucru. Eu nu pot comenta o prevedere legala, pot doar sa o respect", a spus Bosneac, care a explicat ca o executare silita poate fi inceputa in termen de trei ani.
Referitor la faptul ca in acest caz persoana urmarita este decedata, executorul a spus ca functionarii nu au avut informatii despre deces. Astfel, acum este posibila schimbarea numelui debitorului, fiind vizati mostenitorii. Cei doi copii ai decedatului afirma insa ca vor contesta in instanta executarea.