Irina Truica, urmarita pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu
Irina Truica, sotia lui Remus Truica, s-a prezentat la DNA, unde procurorii i-au adus la cunostinta schimbarea incadrarii juridice din complicitate la inselaciune, la complicitate la infractiunea de abuz, in dosarul creditelor frauduloase de la BRD.
"(Acuzatia - n.r.) se rezuma la o semnatura de sotie naiva. El (Remus Truica - n.r.) cand are de-a face cu alti barbati se ascunde pe dupa pomi in domeniul minunat din Snagov si in fata, inca, a nevestei, e leu. (...) Ce pot sa spun - domnul Truica are tot felul de probleme si in afara de asta. (...) Este o declaratie adevarata si atat. Nu cred ca aici vine cineva impotriva cuiva, vii ca ai fost chemat si ajuti cat poti procuratura, ceea ce mi se pare macar de bun-simt", a declarat Irina Truica la iesirea din sediul DNA.
Ea spus ca de cinci ani incearca sa divorteze, dar procesul din Franta este tergiversat de sotul ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Dosarul nu merge pentru ca interesul sotului meu este sa il tergiverseze cat mai tare, astfel incat sa nu se pronunte, Doamne fereste, vreun partaj, sa fie definitiv, si intre timp furnicute de off-shore-uri sa-si faca diverse treburi, astfel incat sa castige timp. (...) Credeti ca toata averea lui e sub sechestru? Nu stiu ce are si ce n-are, dar urmeaza sa se afle toate lucrurile astea, sper", a raspuns Irina Truica intrebarilor ziaristilor.
Ea a mai vorbit si despre relatia sa cu Remus Truica si a precizat ca fetele lor nu ii simt asa de mult lipsa, deoarece nici cand erau impreuna nu se implica foarte mult ca tata.
"Din cand in cand ii mai scriu domnului Truica cate un email in care ii explic anumite lucruri despre situatia fetelor in principal, dar la 90% din ele, in principal, nu primesc raspunsuri. Pensia alimentara nu a platit-o cam de un an de zile. Nu stiu sa fac un calcul acum, este vorba de o suma importanta care s-a adunat in acest timp, de care fetele ar fi putut sa beneficieze, mai ales acum, cu mutarea", a aratat Irina Truica.
Initial, Remus Truica a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani. Truica a fost pus sub control judiciar, iar pe averea sa (conturi bancare, terenuri si imobile, inclusiv casa din Snagov) a fost instituit sechestru asigurator pana la concurenta sumei de 35 milioane euro.
In acelasi dosar este cercetata si Irina Truica.
Conform DIICOT, la sfarsitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de BNR, unor persoane fizice si/ sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune.
Prejudiciul cauzat BRD se ridica la aproximativ 43,5 milioane de euro.
Doi dintre liderii gruparii, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD, au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, persoane care, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora, au facilitat aprobarea/ acordarea frauduloasa a 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul dintre credite nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate.
Remus Truica a beneficiat de 15 dintre cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD.
Creditele au fost date unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul lui Truica, acesta obtinand astfel suma de 35 milioane euro, care a fost in cea mai mare parte externalizata prin includerea acesteia in circuite financiare prin conturi deschise in Monaco, Elvetia, Austria si Cipru, conturi controlate direct de Remus Truica si Cristian Aparaschivei (soferul lui Truica).
Banii au fost folositi pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile.
Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute in categoria creditelor neperformante, BRD constituind provizioane in cuantum de 20,2 milioane euro, dupa ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobanzilor si comisioanelor.