Ipoteze în cazul obiectului misterios apărut deasupra României. Avioanele nu l-au reperat

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe ipoteze sunt analizate după ce Ministerul Apărării a detectat un obiect misterios în zona de sud-est a țării, dar avioanele nu l-au reperat.

Ar putea fi o misiune de testare a apărării noastre aeriene sau de acoperire pentru alte operațiuni de supraveghere, un fenomen natural perceput ca o amenințare de radarele noastre antiaeriene, mult mai sensibile după incidentele din Statele Unite sau chiar un balon lansat de pe teritoriul nostru în timpul unor exerciții.

Presupusul balon meteorologic detectat de radare, la 11 mii de metri deasupra Dobrogei, stârnește dezbateri între specialiști, mai ales că cele două avioane Mig21 LanceR trimise să îl identifice nu l-au mai găsit nici măcar cu ajutorul aparatelor performante de la bord. Așa că una din ipoteze este ca semnalul detectat de radare să fi fost eronat.

General (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare: „În urma evenimentelor din Statele Unite cu acele baloane, am crescut sensibilitatea radarelor și s-ar putea în unele situații, până le reașezăm să apară și astfel de amprente. Puteau fi și partenerii noștri NATO. Nu este exclus. S-ar putea și ei. În condiții de poligon, acolo sunt o serie de poligoane, s-ar putea să organizeze o tragere și să aibă nevoie de acești parametri fizco-tehnici, pe care îi înregistrează în timpul tragerii”.

Un fost comandant român la NATO crede este posibil ca balonul să fi fost lansat de pe teritoriul României, de militarii noștri sau de aliați, dar informația nu a fost transmisă la toate eșaloanele. Ofițerul nu exclude însă ca obiectul zburător să fi fost lansat în afara țării, dar scăpat de sub control în mod intenționat, pentru a testa reacțiile sistemului nostru de apărare antiaeriană.

Citește și
avioane mig
Ce spun fizicienii români despre OZN-urile depistate: Pot fi „tehnologii avansate ale altor state”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Teoretic, misiunea putea fi și una de acoperire pentru o operațiune reală de spionaj sau supraveghere. De altfel, tot mai mulți analiști militari internaționali vorbesc de o iminentă ofensivă de amploare a rușilor în Ucraina, inclusiv cu avioane și drone. În acest moment, nu este exclus ca rușii să încerce să obțina date despre rutele de aprovizionare cu muniție pentru ucraineni.

Totuși este puțin probabil ca obiectul zburător observat deasupra României să fi fost lansat cu intenții agresive.

General (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare: „Un balon inamic ar fi trebuit să aibă o perioadă de evoluție mult mai lungă, zicem noi un siaj aerodinamic, un siaj pe o traiectorie, trebuia să fie identificat. Aici a fost o situație de timp foarte scurt, punctuală, pe verticală deci o chestiune care aparține celor care au făcut acea determinare în acel loc. De aceea spun că presupun cel mai mult că a fost un balon care și-a terminat misiunea și a coborât”.

Pentru armată, plauzibile par să fie mai degrabă cauzele naturale, iar surse militare susțin că semnalul reperat de radare ar fi avut amprenta unui balon meteorologic din cauza mărimii percepute de radare, dar și a vitezei de deplasare.

Specialiștii susțin că la o asemenea altitudine, de 11 mii de metri, două straturi de aer, de temperaturi diferite, s-ar fi intersectat și ar fi dat naștere unui fenomen electrostatic, de miraj, cunoscut ca fata morgana a radiolocatorilor. Iar fenomenul ar fi fost perceput de radare ca un balon meteorologic din pricina mărimii și a vitezei de deplasare. Așa s-ar explica și de ce cele două avioane Mig 21 LanceR ridicate de la sol nu au mai "văzut" nimic pe cer.

Între timp, peste ocean, apariția unui balon chinezesc și distrugerea lui din ordinului președintelui Joe Biden stârnește dezbateri aprinse. Pentagonul a făcut public un fragment audio surprins în carlinga avionului F22 care a doborat pe 3 februarue obiectul zburător.

Karine Jean-Pierre, purtator de cuvant al Casei Albe: „Vrem să ne asigurăm că americanii înțeleg că nu au motiv de panică. Președintele a luat decizia doborârii acestor obiecte pentru că zburau în spațiul aviației civile”.

După aproape două săptămâni de la incident, administrația americană nu poate oferi răspunsuri precise despre originea și misiunea balonului.

Michael Morellm, fost director adjunct al CIA: „Mă gândesc la câteva motive pentru care chinezii ar fi putut trimite aceste obiecte. Unul dintre ele este politic. Noi (americanii) avem numeroase zboruri de supraveghere și colectare de informații, nu deasupra Chinei, dar în imediata vecinătate. Chinezii nu pot face asta, pentru că nu au baze militare suficient de apropiate de teritoriul SUA. Poate că au vrut să transmită mesajul: "Uitați, putem și noi, vă spionam și noi”.

Cu toate acestea, oficialii americani spun că nu au o confirmare clară că balonul face parte din programul de spionaj chinezesc.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis din cauza unui obiect neidentificat, asemănător unui balon
Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis din cauza unui obiect neidentificat, asemănător unui balon

Spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis marţi, pentru puţin peste două ore, după ce un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic a fost detectat în zona oraşului Soroca, relatează PRO TV Chișinău.

Ce spun fizicienii români despre OZN-urile depistate: Pot fi „tehnologii avansate ale altor state”
Ce spun fizicienii români despre OZN-urile depistate: Pot fi „tehnologii avansate ale altor state”

Forțele Aeriene Române au fost alertate după ce un obiect zburător neidentificat ce părea un balon meteorologic a fost depistat în spațiul aerian din sud-estul țării.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.