Ion Iliescu urează ”La mulți ani” Armatei Române: „Și-a făcut datoria cu onoare”
Fostul președinte Ion Iliescu a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Armatei Române, arătând că „Armata Română a asigurat continuitatea și supraviețuirea statului în perioade grele pentru națiunea română.”
Mesajul publicat de Ion Iliescu pe blogul său.
”Armata trebuie să rămână doar braţul unei naţiuni, niciodată capul acesteia.” Cuvintele scriitorului spaniol Pio Baroja definesc cum nu se poate mai bine rolul corpului militar într-o societate modernă. Armata României moderne a fost, în decursul istoriei, brațul națiunii, asigurându-i securitatea, într-o lume plină de schimbări, nu de puține ori violente. Găsim jertfa soldaților și ofițerilor români și în Războiul de Independență, și în făurirea României Mari, și în apărarea ei, în cel de-al Doilea Război Mondial, dar și victoria Revoluției Române din decembrie 1989. ”Armata e cu noi!” a fost o realitate a acelor zile, iar jertfa militarilor stă și ea la temelia noii Românii, liberă și democratică.
Armata Română a asigurat continuitatea și supraviețuirea statului în perioade grele pentru națiunea română, chiar și atunci când nu a avut nici mijloacele, nici resursele, pentru a-și îndeplini misiunile. Și-a făcut datoria cu onoare și spirit de sacrificiu.
A contribuit esențial, prin reformele pe care le-a făcut, reforme care au avut costuri pentru corpul militar, la aderarea României la NATO, sistem de apărare colectivă, care ne asigură securitatea în acest context internațional, în care natura amenințărilor s-a schimbat radical. Profesionalizarea ei nu a însemnat ruptura de societate, ci doar a schimbat natura acestei relații. Armata continuă să-și facă datoria, în teatrele de operațiuni din afara țării, dovedind profesionalism și capacitate de a învăța și de a se adapta noilor cerințe ale sfidărilor cărora trebuie să le facă față lumea democrată.
Jerfa militarilor români va fi mereu cinstită, cu recunoștință și respect. La mulți ani Armatei Române de ziua ei!
Ion Iliescu urmează să fie judecat de ”crime împotriva umanităţii” în legătură cu rolul pe care l-a jucat în evenimentele sângeroase care au urmat revoltei anticomunste şi căderii lui Nicolae Ceuşescu.
Ion Iliescu a condus România de la sfârşitul lui 1989 până în 1996, iar apoi din 2000 în 2004.
Anul trecut, în cursul inculpării sale, el a denunţat ”o farsă” şi a dat asigurări că şi-a ”făcut datoria”.