Dosarul MINERIADEI: Iliescu va fi pus sub urmarire penala pentru crime impotriva umanitatii: "Nu ma jeneaza nicio cercetare"
Este oficial! Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis. In aceste conditii, Ion Iliescu va fi chemat de procurorii Parchetului General pentru a fi pus, din nou, sub urmarire penala.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Acuzatia este una extrem de grava: crime impotriva umanitatii. Intr-o situatie similara sunt fostul director al SRI, Virgil Magureanu, dar si fostul ministru al apararii, Victor Atanasie Stanculescu.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Episodul 13-15 iunie 1990, ramane unul dintre cele mai sangeroase din istoria Romaniei. O suta de oameni au fost ucisi atunci, si mai bine de o mie raniti. Minerii din Valea Jiului au venit la Bucuresti decisi sa faca ordine in Piata Universitatii unde se aflau o parte dintre opozantii regimului Iliescu.
Vreme de 25 de ani procurorii parchetului general - civili sau militari - au facut investigatii si au inceput urmarirea penala pentru diferite cauze - inclusiv omor si infractiuni contra pacii si umanitatii. Insa niciodata cei responsabili nu au fost trimisi in judecata.
Dupa condamnarea Romaniei la CEDO, decizia instantei supreme este fara echivoc: redeschiderea Dosarului Mineriadei este legala si temeinica. asa ca procurorii au unda verde sa ii traga la raspundere pe responsabilii acelor evenimente sangeroase.
Printre cei care vor fi chemati sa dea declaratii se numara si fostul presedinte Ion Iliescu.
"A fost o perioada tulbure, care a fost insotita si de asemenea momente de confruntari nedorite si artificiale. Noi am incercat sa rezolvam lucrurile de o maniera cat mai potrivita. Nu ma jeneaza nicio cercetare. E o parte a istoriei noastre recente, cine doreste sa cerceteze lucrurile, nu are nimeni ce sa obiecteze", spune acum Ion Iliescu.
Cu 25 de ani in urma, insa, descria situatia astfel: "Avem de-a face cu o incercare de rebeliune de tip legionar. Elemente declasate care au antrenat si elemente naive, manevrate de forte interesate de destabilizarea tarii"
In anul 2009, Ion Iliescu era urmarit penal, dar anchetatorul a decis brusc sa inchida dosarul fara sa faca un rechizitoriu. In urma cu cateva saptamani insa procurorul general al Romaniei a infirmat toate rezolutiile de scoatere de sub urmarire penala, inclusiv in cazul fostului presedinte.
''Ancheta efectuata nu a fost una efectiva, de natura sa lamureasca, sub toate aspectele si interconditionarile lor, faptele deosebit de grave care au avut loc si nici sa-i identifice si sa asigure tragerea la raspundere penala a autorilor acestora. (Sursa: Biroul de Presa al Parchetului General)
"Eu vinovat? Eu vinovat? Minerii au venit in Bucuresti datorita vandalismelor din 13 iunie"
"Cum poti sa acuzi seful statului, ales cu trei saptamani in urma, pentru atacuri la adresa institutiilor? E o aberatie", a spus de-a lungul timpului Ion Iliescu.
Pe langa Ion Iliescu, in dosarul mineriadei vor fi pusi sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii fostul director al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu dar si fostul ministru al Apararii Nationale Victor Athanasie Stanculescu, insa lista suspectilor este mult mai mare. Pe ea apar si civili si militari.
Citeste si:
Vizati sunt fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, dar si fostul ministru al apararii Victor Atanasie Stanculescu. Recent, procurorul general al Romaniei a ajuns la concluzia ca ancheta in dosarul mineriadei din iunie 1990 a fost una mai degraba de mantuiala care nu a avut menirea de a-i descoperi pe cei responsabili pentru cel mai sangeros eveniment de dupa 1989.
In perioada 13-15 iunie 1990 au murit 100 de persoane, iar alte 1000 au fost ranite. De-a lungul timpului s-au facut numeroase investigatii in acest caz, insa niciodata cei responsabili de acele atrocitati nu au fost trimisi in judecata. Ba mai mult decat atat, in urma cu 6 ani, procurorii care au cercetat acest caz au decis sa-i scoata de sub urmarire penala pe principalii pioni ai acestor evenimente. Este vorba despre fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu si fostul ministru Atanasie Stanculescu.
Insa multe alte persoane ar putea sa ajunga in fata anchetatorilor pentru a fi pusi din nou sub acuzare, iar de aceasta data acuzatia este de "crime contra umanitatii".
Soarta acestui dosar a fost decisa luni de un judecator de drepturi si libertati al instantei supreme, pentru ca asa cere procedura noua.
Vestea redeschiderii acestui dosar a fost salutata si de membrii Asociatiei Victimelor Mineriadelor, care vor cere procurorului general ca, pe langa aceasta decizie, sa dea una noua prin care sa fie pusi sub acuzare si procurorii si anchetatorii care au arestat nelegal mai multi manifestanti care s-au aflat in Piata Universitatii in timpul acelor teribile evenimente.
Miron Cozma: Pedeapsa pentru Iliescu e una singura - condamnarea pe viata
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma spune ca are o "mare satisfactie" ca dosarul mineriadei va fi redeschis, sustinand ca pentru fostul presedinte Ion Iliescu exista o singura pedeapsa - "condamnare pe viata pentru crime impotriva umanitatii".
Miron Cozma a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca are "marea satisfactie" ca dosarul mineriadei se va redeschide si ca este "chiar incantat" de acest lucru, deoarece minerii au fost "propaganda". "As vrea sa spun ca am marea satisfacție ca, alaturi de alti doi domni, despre care parerea mea e ca si lor trebuie sa li se aprobe acel dosar - Doru Maries de la Asociatia 21 Decembrie si Marin Stoica, victima a batailor crunte de la televiziunea naționala -, am reusit in 2010, sa cerem anchetarea evenimentelor si, bineinteles, redeschiderea dosarului iunie ‘90, pentru ca adevaratii vinovati sunt inca in libertate și nu au platit. Toate cele trei dosare au fost reunite și soluția e cea pe care o stiti si sunt chiar incantat ca se va relua ancheta asupra evenimentelor iunie ‘90, pentru ca minerii nu au fost altceva decat propaganda și nu au fost nici macar, culmea ironiei, foarte mulți. Nu a vazut nimeni si, numai dupa ce eu am inceput demersurile pentru adevar, s-a aflat ca, de fapt, minerii nu au fost pe 13 iunie 1990 in Bucuresti, atunci cand au fost omorați șase oameni. Or, minerii au venit cu un tren pus la dispoziție de Traian Basescu, cu 15 vagoane, un altul cu șapte și altul cu patru vagoane. Deci, au fost prea puțini mineri și nu atat de mulți cați se zice ca au fost. Se fac confuzii intre iunie ‘90 și septembrie ‘91, cand minerii au venit in forma", a declarat Miron Cozma.
Cozma și-a amintit și cum l-a "sechestrat" pe Ion Iliescu, la Cotroceni. "L-am sechestrat pe Iliescu și o spun cu toata responsabilitatea, la Cotroceni. Știți foarte bine ca i-am cerut demisia in Parlament. Ion Iliescu, in perioada in care eu am luat cuvantul in Parlament, eu i-am cerut demisia in Parlament. El era sechestrat la Cotroceni de catre mine. Daca Parlamentul lua decizia ca el sa fie demis, ieșea de acolo cu catușe", a mai spus fostul lider al minerilor din Valea Jiului.
Intrebat daca fostul presedinte Ion Iliescu ar trebui pedepsit, Miron Cozma a spus ca acesta ar trebui condamnat pe viața. "Este cea mai mare satisfacție a mea (ca Ion Iliescu ar putea fi urmarit penal - n.r.), nu sunt ranchiunos și nu vorbesc nici dintr-un punct de vedere al unei satisfacții personale, ci pentru adevarul istoric care trebuie aflat și s-a dovedit ca minerii au fost o forța nu represiva, cum s-a spus, ci o forța care a luptat in permanentața pentru drepturile lor și pentru idealurile noastre ale celorlalți. De ce nu se da dosarul meu de la Securitate? Pai de ce sa-l faca pe Miron Cozma erou? Eu, in 1977 l-am sechestrat pe Ceaușescu, cu minerii de la Lupeni și din Valea Jiului. Din punctul meu de vedere, pedeaspa lui Ion Iliescu e una singura: condamnarea pe viața, pentru ca e vorba de crime impotriva umanitații", a declarat Miron Cozma.
In 26 februarie, Miron Cozma afirma, in cadrul unei dezbateri pe tema Mineriadei din iunie 1990, ca nu are remuscari pentru persoanele ucise in timpul evenimentelor, intrucat el ar fi fost adus cu forta la Bucuresti.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, ion iliescu, mineriada, mineri, virgil magureanu,
Dată publicare:
09-03-2015 10:04