Ion Caramitru, de la Socrate din "Liceenii" la cavalerul de onoare al ordinului imperiului Britanic
Văduvită într-o sigura zi de doi oameni prețioși, care au făcut lucruri uimitoare, România începe o săptămână cernită.
Dispariția lui Ion Caramitru este deplânsă de generații diferite. A fost un Hamlet impecabil, lăudat până la curtea Angliei, un recitator de excepție, dar și profesorul îngăduitor, adorat de liceeni. Ca orice personalitate complexă, a avut admiratori, dar și contestatari. A cochetat inclusiv cu politica, l-a prins Revoluția la televizor, iar pentru o vreme, a condus Ministerul Culturii. Deciziile sale, poate că n-au fost pe placul tuturor, însă talentul de actor, depășește greșelile lumești, iar scena românească și-a mai pierdut un reper și este tot mai pustie.
Ion Caramitru a fost și va rămâne unul dintre cei mai valoroși artiști ai României, iar vocea sa unică, inimitabilă, ne va rămâne peste timp ca un dar uriaș. Pentru mulți, Caramitru recita ca nimeni altul poezia lui Mihai Eminescu.
Alții l-au văzut magistrat în Hamlet sau în rolul pictorului Ștefan Luchian.
În 1964, la începutul carierei sale actoricești, a jucat în celebrul film Pădurea Spânzuraţilor, regizat de Liviu Ciulei.
A fost doar începutul pentru un actor talentat.
Cine nu își aduce, oare, aminte cu simpatie și de Socrate, dirigintele din seria de filme "Liceenii" sau din "Declarație de dragoste"?
Același Ion Caramitru și-a luat în serios și rolul de regizor şi a pus în scenă piese la Teatrul Naţional şi la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra. Acum este regretat de cei care i-au fost prieteni.
"A plecat unul dintre cei mai frumoși, inteligenți și buni prieteni pe care viață mea i-a cunoscut", a scris Horațiu Mălăele, despre cel alături de care a ridicat de nenumărate ori publicul în picioare.
Marcel Iureș, actor: "Atenția, în general a actorilor, este pe suflet. Suntem foarte atenți unii la alții, iar Pino a fost un mare, mare suflet. Un om care avea ceva eroic în sufletul lui".
Timp de 16 ani, Ion Cramitru a fost director al Teatrului Național București, însă o parte dintre actori, în special din generația tânără, i-au contestat modul în care a condus instituția.
Tudor Giurgiu, regizor: "S-a bătut cu politicieni, s-a bătut apoi cu sponsori, a reușit să aducă bani în cultură. Mi se pare că e un constructor în cel mai bun sens al cuvântului. A lăsat unor generații viitoare un teatru nou. E un loc viu, are multe săli de spectacole, are mult personal și meritul pentru revigorarea Teatrului Național îi aparține".
Ion Caramitru a participat activ la Revoluția Română și li s-a adresat printre primii românilor după fuga lui Nicolae Ceaușescu.
De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii și distincții, inclusiv o stea pe Aleea Celebrităților din București și o medalie din partea Casei Regale, care a reacționat la vestea morții artisului.
Pentru Ion Caramitru, pasiunea pentru teatru a rămas mereu pe primul loc. Interpretările sale memorabile din Shakespeare au mișcat-o și pe regina Elisabeta a II-a, care l-a numit cavaler de onoare al ordinului imperiului Britanic. Dragă i-a fost însă și dramaturgia românească.
Ion Caramitru s-a îmbolnăvit la începutul lunii august și nu a mai putut susține spectacolele programate. A fost internat la Spitalul Elias, însă tratamentul nu a dat rezultatele sperate.