Președintele Franței l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru că ”apără valorile europene”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a fost lăudat de omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru că apără valorile europene în România și ”luptă împotriva tuturor” celor care se opun promovării acestor principii.

Cei doi șefi de stat au inaugurat marți Sezonul cultural România-Franţa.

Iohannis și Macron au susținut declarații de presă comune, iar președintele Franței a afirmat că summit-ul care va avea loc în Sibiu în 2019 este foarte important pentru viitorul Uniunii Europene.

Acest sezon va coincide de asemenea cu prima președinție română a Consiliului Uniunii Europene al primului semestru 2019. Președinția dvs. va fi marcată de mize majore: alegerile europene și reînnoirea instituțiilor europene, BREXIT-ul și foaia de pacurs pentru viitorul Europei. În acest, summit-ul pe care-l veți organiza la Sibiu, la 9 mai 2017, oraș emblematic pe subiectele evocate pentru Europa, așadar acest summit va fi o etapă decisivă a refondării Europei.

(...)

Citește și
cumparaturi
Din 3 decembrie, vom avea liber la cumpărături pe orice site din UE

Țin să salut acțiunea permanentă a președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene comune, care se luptă în țara sa împotriva tuturor lucrurilor care duc la asta.

Vom consemna, vom consfinți aceste convergențe ale viziunilor noastre prin semnarea unei declarații politice comune. În cele din urmă nu pot uita rolul major al României în francofonie. Mai mult de 2 milioane de români vorbesc limba franceză, iar România este un membru esențial al Organizației Internaționale a Francofoniei de peste 25 de ani.” - a spus președintele Franței, Emmanuel Macron.

Carmen Iohannis și soția președintelui Franței, Brigitte Macron, s-au salutat călduros și s-au discutat preț de câteva minute. Cele două prime doamne au făcut poze împreună, iar fotograf a fost chiar președintele Macron. Președintele Franței l-a aplaudat apoi pe Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, președintele României: "Promovând dialogul cultural nu facem decât să apărăm o Europă a ideilor, a valorilor și a libertății, în detrimentul spectrului urii intoleranței și populismului, refuzând ferm diveziunile interne și idiolofile toxice vom avea o Europă în care expresia libertății se regăsește și în societate".

Președintele Klaus Iohannis și omologul sau francez, Emmanuel Macron, au semnat o declarație politică în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Franța se angajează în acest document să acorde României tot spriijinul pentru aderarea la spațiul Schengen, precum și pe perioada președinției Consiliului Uniunii Europene.

Sezonul România - Franţa propune publicului manifestări culturale, dar şi evenimente din domeniile educaţiei şi inovării, economiei şi antreprenoriatului, gastronomiei, turismului şi sportului, precum şi cooperării între colectivităţile locale.

Discursul președintelui Klaus Iohannis în Franța:

Îmi face o deosebită plăcere să particip la deschiderea oficială a sezonului Franţa – România, în acest loc-simbol al modernității, Centrul Georges Pompidou.

Domnule Preşedinte, celebrăm împreună, aici, însăși istoria noastră comună și relația privilegiată dintre țările noastre, pe care le onorăm prin seria de evenimente care debutează astăzi.

Le mulțumesc gazdelor noastre și felicit cele două echipe curatoriale, din Franța și România, care au organizat acest moment remarcabil și relevant. Cu atât mai mult cu cât, în imediata apropiere, la poalele Centrului Pompidou, se află expus atelierul lui Constantin Brâncuși, unde se poate înțelege cel mai bine conexiunea dintre români și francezi, probată solid prin tezaurul cultural pe care cele două națiuni l-au oferit umanității.

Sezonul România-Franța s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri și aspirații, şi propune un proiect generos și incluziv, deschis ideilor în dialog.

Avem, în cele șase luni care urmează, un festival al memoriei care ne leagă, dar și un forum al creației contemporane, al inovației și antreprenoriatului și îi invit pe români și pe francezi să se bucure împreună de aceste evenimente.

Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor,

Este imposibil de făcut abstracție de rolul pe care ideile iluminismului francez și influența directă a oamenilor politici și de stat ai Franței l-au avut în nașterea României unite moderne.

Este, de asemenea, de necontestat amprenta pe care civilizația franceză și-a pus-o asupra literaturii, artelor vizuale, arhitecturii românești, ca și asupra modului de viață și aspirațiilor noastre. Dar și, în egală măsură, influența extrem de puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze. Sezonul cultural Franța - România și-a propus să fructifice tocmai această legătură profundă româno-franceză.

Franța a influențat cu certitudine multe culturi. Nicăieri însă Franța nu a găsit o mai mare apropiere și compatibilitate așa cum le-a aflat în România. În secolul XIX, România și elitele sale au adoptat modele franceze în construirea unei societăți care, despărțindu-se de Orient, găsea în Franța inspirația și șansa unei modernizări de factură occidentală. Este greu să găsim un domeniu relevant în care să nu se fi manifestat această influență.

Sezonul cultural Franța - România și-a propus să fie un elogiu adus acestei realități, provocând totodată generațiile de creatori de astăzi să reîncarce cu noi semnificații dinamica schimburilor dintre cele două culturi, inclusiv printr-un discurs autentic, sincer și actual, de care avem nevoie în prezent și unii, și alții.

Ne dorim, așadar, să regăsim tinerii la cât mai multe dintre evenimentele care vor urma în Franța și în România, de acum și până pe 14 iulie 2019.

Domnule Președinte,

Peste doar trei zile, România va sărbători Centenarul. Acum un secol, românii s-au unit în jurul unor valori umaniste universale și idealuri democratice larg răspândite de Franța în lumea occidentală. Prin trimișii ei în România, dintre care mulți au căzut la datorie, Franța s-a dovedit un aliat și un model.

Celebrăm astăzi, inclusiv prin acest program care debutează la Paris, o istorie comună. Nu este întâmplător că ne regăsim azi în țara în care s-a produs recunoașterea internațională a Marii Uniri. A fost un ideal obținut prin sacrificiu și prin viziune, puse în slujba unității naționale, dar și în spiritul unei Europe a păcii.

Este, prin urmare, un privilegiu și un motiv de bucurie să împărtășim cu Franța angajamentul pentru un proiect în care, din nou, țările noastre se regăsesc înfrățite: Uniunea Europeană.

Peste numai o lună, România va prelua, pentru prima dată, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ne propunem ca în această perioadă România și Franța să celebreze valorile care stau la temelia Uniunii Europene printr-un amplu proiect cultural comun. Sezonul va reafirma convingerea noastră în viabilitatea valorificării diversităților și într-un spirit şi printr-un viitor european comun.

Sloganul Revoluției Române din 1848, adaptat de studenții români de la Paris după cel al Revoluției Franceze, a fost „Dreptate și Frăție”. La 170 de ani de la acel moment, rememorăm această deviză, sublimată în patrimoniul nostru comun de valori şi angajamente.

Promovând dialogul cultural, nu facem decât să apărăm o Europă a ideilor, a valorilor și a libertății, în detrimentul spectrului urii, intoleranței și populismului. Refuzând ferm diviziunile interne și ideologiile toxice, vom putea avea o Europă în care expresia libertății se regăsește nu doar în muzee, teatre și galerii, ci în societate.

Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor,

Relația dintre România și Franța se remarcă în plan cultural prin felul specific în care tradițiile noastre sunt reconvertite în modernitate și împărtășite de creatori într-un discurs universal.

Sezonul va arăta că națiunile noastre au toate motivele să investească în cultură şi creativitate, să-și propună noi platforme ale dialogului cultural, pe care să-şi ridice viitorul lor european. Vă mulțumesc mult!”

Lansarea Sezonului România-Franţa are loc la Centrul Naţional de Artă şi Cultură "Georges Pompidou", în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a omologului său francez, Emmanuel Macron. Cei doi preşedinţi vor vizita expoziţiile artiştilor Ciprian Mureşan, Şerban Savu şi Adrian Ghenie şi vor susţine alocuţiuni.

Ulterior, Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron vor purta convorbiri tete-a-tete la Palatul Elysee, care vor viza confirmarea caracterului special al relaţiei bilaterale, aprofundarea Parteneriatului Strategic, consolidarea cooperării economice şi rolului comunităţii româneşti din Franţa. Totodată, va avea loc un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, precum şi pe teme ale agendei internaţionale şi de securitate.

Şeful statului va participa şi la dejunul de lucru oferit de omologul francez în onoarea sa şi la ceremonia de semnare a Declaraţiei actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România şi Franţa.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat luni la întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii de români din Paris că Sezonul cultural va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expoziţii.

"Sunteţi cu toţii bine-veniţi şi vă invit să participaţi la evenimentele din cadrul Sezonului, alături de prietenii dumneavoastră francezi. Având în vedere că Sezonul va acorda o atenţie specială tinerilor, vă rog, dragi studenţi - sunteţi câteva mii în Franţa - şi dragi tineri, să participaţi şi să utilizaţi această ocazie pentru a crea noi punţi de legătură şi dialog între România şi Franţa, pentru că voi reprezentaţi viitorul acestei relaţii", a subliniat preşedintele Iohannis, potrivit Agerpres..

El a vorbit şi despre declaraţia politică privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa.

"Franţa a jucat un rol de seamă în recunoaşterea Marii Uniri. La o sută de ani după acest moment, iată că România şi Franţa sunt tot împreună. Acesta este de altfel şi scopul vizitei mele la Paris, să mă asigur că această relaţie, care a adus atâtea satisfacţii, atât românilor, cât şi francezilor, va continua şi va deveni tot mai puternică. Pentru aprofundarea acestei relaţii voi semna, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron, o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre ţările noastre", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială de două zile în Franţa cu prilejul inaugurării Sezonului cultural România-Franţa, care vizează zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Mesajul președintelui Iohannis pentru românii din Franța, în an centenar
Mesajul președintelui Iohannis pentru românii din Franța, în an centenar

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, luni seară, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța.

Din 3 decembrie, vom avea liber la cumpărături pe orice site din UE
Din 3 decembrie, vom avea liber la cumpărături pe orice site din UE

V-aţi dorit să cumpărați o haină de pe un site din Spania, sau bilete la un concert în Franța, dar ați fost direcţionaţi pe un site din România cu prețuri mai mari?

Klaus Iohannis, vizită oficială de două zile în Franţa. Întâlnire cu Emmanuel Macron
Klaus Iohannis, vizită oficială de două zile în Franţa. Întâlnire cu Emmanuel Macron

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează luni şi marţi o vizită oficială în Franţa, cu prilejul inaugurării Sezonului cultural România-Franţa, care vizează zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, dar și celebrarea Centenarului.

Prima reacție a lui Emmanuel Macron după protestele violente din Paris
Prima reacție a lui Emmanuel Macron după protestele violente din Paris

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron i-a criticat pe protestatarii care au devastat, sâmbătă, Bulevardul Champs-Elysées, ridicând baricade şi cerând ca preţurile carburanţilor să nu fie ridicate, informează BBC.

Recomandări
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche

Ministerul Apărării a anunţat, joi seara, că radarele Armatei au detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche.

Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei
Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei

Avionul companiei din Azerbaidjan, prăbușit în Kazahstan, a fost cel mai probabil, lovit de o rachetă sol-aer a unui sistem rusesc Panțir, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană.

Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor
Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor

Marcel Ciolacu s-a ținut de cuvânt și a postat pe TikTok documente care, spune el, ar fi dovada că a plătit din banii personali zborurile la Nisa și Madrid.