Din 3 decembrie, vom avea liber la cumpărături pe orice site din UE
V-aţi dorit să cumpărați o haină de pe un site din Spania, sau bilete la un concert în Franța, dar ați fost direcţionaţi pe un site din România cu prețuri mai mari?
Comisia Europeană a dat un nou regulament pentru comerțul electronic, iar discriminările de acest fel vor fi interzise, chiar în luna cadourilor, când toată lumea se pregătește pentru Crăciun. Așa că, din 3 decembrie vom avea liber la cumpărături online pe orice site din Europa.
Geoblocarea, sau mai bine zis discriminarea care se făcea până acum în comerţul online, va fi interzisă în spaţiul comunitar.
În cazul unui brand internaţional de haine, de exemplu, cei care vor în acest moment să acceseze site-ul din Spania şi să comande haine de acolo, pentru că ar avea o calitate superioară, mai multe modele sau un preţ mai bun, deşi este vorba de aceeaşi marcă, sunt direcţionaţi spre site-ul din România. Doar de aici pot cumpăra produsele. Astfel de practici nu ar trebui să mai fie permise.
Ștefan Turcu, purtător de cuvânt Comisia Europeană: ”Din ce ne-au spus consumatorii, în 63 la sută dintre site-urile pe care au încercat să cumpere produse în altă ţară decât cea de reședință, au avut probleme cu finalizarea. Există o discriminare.”
Studii făcute în 2015, însă, arată că cel mai greu se cumpără din străinătate electronice şi electrocasnice - 85%, haine - 65%, cosmetice, cărţi, dar şi servicii de călătorie - 33%.
De exemplu, biletul de acces pentru parcurile de distracţii, cum ar fi Disneyland, costă diferit în funcţie de ţară, iar noi putem alege acum varianta cea mai ieftină.
Ștefan Turcu, purtător de cuvânt Comisia Europeană: ”Dacă vrem să cumpărăm un bilet la un concert de pe un site din Franţa, până acum eram redirecţionaţi către site-ul corespondent din România, unde preţurile poate sunt mai mari. Nu există acele oferte speciale. Acum, vom beneficia şi de aceste discount-uri, reduceri, oferte speciale ca şi cum am fi un cetăţean francez.”
Probleme sunt şi la plata cu cardul.
Bogdan Manolea, cofondator Trusted.ro: "De exemplu, discriminarea la metoda de plată. Se putea cere ca dacă cumperi din România să trebuiască să plăteşti un avans, şi nu cu cardul, ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni. Ori asta e o discriminare care este interzisă, conform regulamentului actual."
George Haripopescu: "Mi s-a spus că deoarece am domiciliul în această ţară, nu pot plăti cu acel card şi trebuie să selectez o altă variantă de plată. Am schimbat domiciliul în formular, ceea ce înseamnă că mint, pentru că datele din buletin erau altele.”
Cât despre site-urile care nu livrau în România, acum şi-ar putea schimba procedurile. Oamenii vor avea voie să cumpere de oriunde, dar cu livrarea pe cont propriu.