Iohannis: O solutie pentru diminuarea fenomenului "brain drain" - recunoasterea diplomelor, facilitarea echivalarii studiilor

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a declarat marti, in cadrul unei conferinte pe tema diasporei romanesti, ca o solutie pentru diminuarea fenomenului "brain drain" care afecteaza puternic tara noastra este recunoasterea diplomelor si echivalarea studiilor.

Presedintele a participat la conferinta "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti".

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis, conform Hotnews:

- Tin sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti, pentru ca duceti cu voi peste tot performanta.
- Administratia prezidentiala a inceput discutii cu alte institutii, iar eu m-am intalnit cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din mai multe state europene.
- Avem acum si un consilier specializat care a trait mai multa vreme in strainatate si s-a intors acasa.
- Obiectivul nostru pe termen lung este o relatie puternica a comunitatii romanesti si a autoritatilor cu dispora.
- Tinta este de a valorifica potentialul diasporei romanesti ca punte de legatura cu alte state, dar si de a sti noi de acasa ce sa facem pentru diaspora.
- Eforturile noastre vor fi un succes atunci cand munca in afara tarii va fi doar o chestiune de alegere, nu de necesitate.
Trebuie sa gasim raspunsuri la 3 intrebari:
1. Cum transformam exodul creierelor, asa numitul "brain drain", din pierdere in castig pe termen lung, cu alte cuvinte intr-un "brain gain"? Cum facem ca specialistii - medicii, profesorii, cercetatorii etc. - care pleaca din tara sa se si intoarca la un moment dat?
Stim ca dvs, initiatorii evenimentului de astatzi, aveti un set de propuneri. Una dintre problemele care poate fi rapid rezolvata, daca exista vointa, este recunoasterea diplomelor, echivalarea lor.
2. Ce facem pentru romanii care aleg sa ramana in strainatate? Cum ii sprijinim sa isi pastreze identitatea?
Asigurarea conditiilor pentru exercitarea dreptului de vot al romanilor din disaspora este esentiala.
Partidele politice, dupa consultarile de la Cotroceni, s-au angajat sa introduca votul prin corespondenta. Sper ca pana la finalul acestei sesiuni parlamentare sa isi onoreze promisiunea.
3. Cum sprijinim si incurajam diaspora sa se transforme intr-o voce mai puternica a Romaniei in lume?
Romanii de peste granita sunt o sursa de inspiratie si un sprijin de care Romania are mare nevoie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Klaus Iohannis propune o noua reforma in invatamant. Presedintele considera
Klaus Iohannis propune o noua reforma in invatamant. Presedintele considera "o rusine nationala" scolile fara autorizatie

Presedintele Klaus Iohannis, a vorbit, luni, in cadrul unei declaratii de presa de la Palatul Cotroceni, despre problemele cu care se confrunta invatamantul romanesc si a propus o noua reforma.

Tarile UE pregatesc masuri dure pentru descurajarea imigrantilor clandestini. Iohannis:
Tarile UE pregatesc masuri dure pentru descurajarea imigrantilor clandestini. Iohannis: "Schengen e nefunctional"

Ministrii de interne din cele 28 de state ale Uniunii Europene cauta la Bruxelles o posibila rezolvare a crizei refugiatilor. De la Bucuresti, Klaus Iohannis anunta ca Romania nu este dispusa sa accepte o pozitie de forta a marilor europeni.

Romania risca sanctiuni de 3 milioane de euro daca nu accepta cota obligatorie de refugiati. Reactia lui Klaus Iohannis
Romania risca sanctiuni de 3 milioane de euro daca nu accepta cota obligatorie de refugiati. Reactia lui Klaus Iohannis

Romania nu va accepta cotele obligatorii de refugiati, impuse de Bruxelles. Este reactia transanta a presedintelui Klaus Iohannis, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca ar trebui sa primim 6.351 de imigranti, si nu 1.785, asa cum ne-am angajat.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.