Klaus Iohannis şi-a lansat a 3-a carte: ”Ca să trăim bine, trebuie să muncim bine”
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a lansat, miercuri, la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, volumul "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa".
Cartea a fost publicată de Editura Curtea Veche Publishing.
Sinteza declarațiilor președintelui Klaus Iohannis:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- Am scris această carte în câteva luni de zile. Probabil știți că cineva trebuie să și scoată cartea după ce o scrii și atunci am găsit vechiul meu partener, Curtea Veche, care s-au arătat foarte entuziasmați, nu știu de ce, și le mulțumesc.
- Cine scrie o carte, să facă bine să aibă și apropiați sau prieteni să vadă dacă nu are greșeli. Pe scurt, mulțumesc tutuor celor care și-au făcut timp să mă asculte.
- Ce m-a făcut să scriu această carte. Pentru mine, de la început, afacerile europene au fost foarte importante. România, se știe, face parte dintr-un club select, Uniune Europeană, din 2007. M-a interesat foarte mult ce se întâmplă, cum se întâmplă.
Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO de mai jos!
- Am constatat la început că interesul general pentru afaceri europene este foarte modest, vorbesc despre cetățenii de rând care nu cunosc foarte multe. Majoritatea sunt pro europeni, dar nu am constatat un interes pentru chestiunile practice, pentru instituțiile europene. Însă acest lucru s-a schimbat în timp.
- Când a apărut mai evident faptul că vom prelua președinția Consilului UE am constat o creștere a interesului pentru afaceri europene. Și atunci am considerat că este momentul potrivit să vin în întâmpinarea acestui interes crescut.
- Vreau să fie o carte pentru cineva care este interesat mai nou de Uniunea Europeană, să găsească informații utile. Eu am constata de multe ori că lucrurile sunt scrise într-un limbaj corect, dar greoi. Este o carte gândită ca un ghid pentru cetățeanul interesat de afaceri europene, de Uniunea Europeană.
- După ce am început să scriu primele pagini mi-am pus întrebarea ce titlu va primi. Și am discutat cu destul de multă lume, am încercat și împreun cu editura să găsim o formă care arată despre ce este vorba. Titlul acesta, Eu.ro, mi-a plăcut, pentru că Europa este România și România este Europa. Nu putem să ne imaginăm Uniuna Europeană fără România și România fără Uniunea Europeană. Eu sunt convins că tot mai mulți români își vor dori să se întoarcă în țară. De exemplu, așteaptă un stat de drept, așteaptă șanse egale, ceea ce înseamnă meritocrație. Ca să își facă un plan de carieră.
- Lucrurile, pe măsură ce devenim mai europeni, aceste lucruri trebuie mult mai bine clarificate și o vom face. Suntem foarte hotărâți să îmbunătățim această stare a lucrurilor.
- La începutul mandatului meau mi-am pus problema cum să facem să funcționeze mai bine lucrurile în România. Am ajuns la concluzia că ceea ce ne trebuie este un lucru care ne trebuie și fiecăruia în parte și societății. Este educația. România, fără un sistem de ducație solid nu poate să aibă un viitor. Noi avem un sistem de educație pe care mulți în consideră performant și multele perfomanțe individuale ne conduc la această concluzie, însă ceea ce ne lipsește este o educație care merge în profunzime. Avem un analfabetism cu o rată foarte mare. Lucrurile nu funcționează bine. De multe ori ne dăm seama că avem oameni care ajung în poziții și nu sunt potriviți.
- Concluzia mea a fost că ceea ce ne lipsește este România educată, de aceea am început proiectul prezidențial România educată, un proiect care vrea împreună cu societatea civilă, cu reprezentanții elevilor, ai partidelor politice să construiască un sistem care realmente ne permite o reformă profundă în domeniul educației. Astăzi suntem la discutarea unor concepte care au rezultat din prima fază de consultare și sper că ajungem la niște concluzii care vor fi puse în dezbatere publică.
- România are nevoie de oameni bine pregătiți pentru a face față concurenței globale și pentru a face față scăderii demografice. Ca să trăim bine trebuie să muncim bine. Toate acestea se pot rezolva când educația este de calitate.
- S-a vorbit foarte puțin despre enormele reușite ale UE. în schimb, se apasă pedala acolo unde lucrurile merg prost. În ultima perioadă s-a discutat enorm despre BREXIT. Dacă s-ar fi iscutat 1 %, 2% despre reușitele Uniunii, cât se discută despre nereușite, atunci lucrurile ar fi fost mai echilibrate. Deci știrile negative prevalează.
- Foarte mulți politicieni, când discută în formate europene, sunt foarte entuziaști, discută, rezolvă probleme. Pe urmă se duc acasă, încep campania electorală și ce să vezi, dau vina pentru probleme de acasă pe Uniunea Europeană. Avem și noi un astfel de partid. Ca și cum problemele noastre ar fi fost crate la Bruxelles, nu aici. Încet încet apare un euroscepticism care se răspândește.
- Trebuie să explicăm oamenilor de ce este bună Uniunea Europeană.
Un "ghid ce prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene”
Potrivit unui comunicat al editurii, volumul este un "ghid ce prezintă sinteza istoriei Uniunii Europene, a instituţiilor care o definesc, a valorilor ei şi a principalelor provocări pe care le înfruntă în prezent şi ce anume implică pentru România apartenenţa la proiectul comunitar".
"Am încercat să prezint, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori şi teme politice relevante pentru constructul european. Intenţia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicaţii concise şi răspunsuri la întrebări esenţiale, dar sensibile, care preocupă un număr mare de cetăţeni şi care pot genera confuzii. Întrebările la care am încercat să ofer răspunsuri în această carte sunt foarte variate, iar ele încep de la legitimitatea noastră istorică de a aparţine spaţiului comunitar şi se încheie cu modul în care ne proiectăm prezenţa în Uniune, în viitoarea perioadă. De asemenea, ele au la bază convingerea că este de datoria politicienilor să informeze propriii cetăţeni despre modul de funcţionare a mecanismelor politice şi despre marile teme care solicită, astăzi, atenţia lumii întregi", spune Klaus Iohannis în introducerea cărţii, potrivit editurii.
Volumul, care este cea de a treia carte scrisă de Klaus Iohannis, costă 59 de lei.
Prima carte scrisă de şeful statului - "Pas cu pas" - a fost publicată în 2014. Cea de a doua, intitulată "Primul pas", a apărut în anul 2015.
Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO de mai jos!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, carte, volum, lansare carte,
Dată publicare:
17-04-2019 07:10