Iohannis, revoltat după moartea copilului în fosa septică: ”O rușine națională”


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 16:44
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 16:35
Categorie: Stiri Politice
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis s-a arătat revoltat, marți, după ce un copil de 3 ani a căzut în fosa septică a unei școli şi a murit.

 

Într-un comunicat de presă, șeful statului afirmă că această tragedie ”este dureroasă și revoltătoare”.

Iohannis avertizează că, în continuare, în multe școli din România ”siguranța spațiului educațional nu este garantată și nici nu reprezintă o prioritate.”

De asemenea, șeful statului solicită tuturor partidelor politice să își mobilizeze reprezentanții de la nivel local, să facă toate demersurile pentru ca problemele grave existente în unitățile de învățământ să fie rezolvate.

”Situația în care se găsesc încă multe școli din țară este o rușine națională pentru România europeană a anului 2019” - se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Comunicatul președintelui Klaus Iohannis:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că tragedia recentă din județul Iași, în care un copil de 3 ani și-a pierdut viața după ce a căzut în fosa septică din curtea unei școli, este dureroasă și revoltătoare.

Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe școli din România siguranța spațiului educațional nu este garantată și nici nu reprezintă o prioritate.

Peste 4 milioane de români, copii și adulți, se află aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în instituțiile de învățământ preuniversitar. Toți trebuie să se simtă și să fie în siguranță în școlile lor, iar asigurarea unor spații adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligație a tuturor factorilor responsabili.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, încă din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor școlilor. Un astfel de plan nu a fost elaborat nici până în prezent de autorități, care încearcă mai degrabă să se derobeze de această responsabilitate. Nicio planificare strategică nu poate fi realizată în absența unei situații exacte și actualizate cu privire la infrastructura școlară. Practica de ani de zile a instituțiilor publice de a raporta cifre diferite și inexacte trebuie să înceteze pentru că politicile educaționale și investițiile din sistem sunt eficiente doar dacă se bazează pe date complete și corecte.

Președintele României reiterează mesajul pe care îl transmite de patru ani: este imperativ ca toate școlile să aibă avize sanitare, autorizații de funcționare și să fie sigure pentru toți cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligația ca toate acestea să fie realizate în regim de urgență. Totodată, Președintele Klaus Iohannis solicită tuturor partidelor politice să își mobilizeze reprezentanții de la nivel local să facă toate demersurile ca problemele grave existente în unitățile de învățământ să fie rezolvate.

Responsabilitatea acestui plan revine autorităților locale și centrale, în mod egal, și trebuie asumată ca atare. Situația în care se găsesc încă multe școli din țară este o rușine națională pentru România europeană a anului 2019.” - se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Un copil de 3 ani a murit în curtea unei școli din Iași, după ce a căzut în fosa septică

În cursul după-amiezii de luni, un apel prin serviciul 112 a anunţat că un copil de 3 ani a căzut în fosa de la Şcoala Generală din Buda.

La faţa locului a fost trimis un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi un echipaj de prim ajutor din oraşul Târgu Frumos. S-au încercat manevrele de resuscitare, dar echipajele medicale au fost nevoite să constate decesul copilului.

A fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO