Iohannis, despre situația din Ucraina: ”UE să se implice mai mult în rezolvarea conflictelor”
Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, la Bruxelles, înaintea participării la Summitul Parteneriatului Estic, despre situația din Ucraina, unde atmosfera este tensionată din cauza Rusiei.
Tensiunile dintre Moscova și Kiev au crescut în ultimele săptămâni, pe fondul afirmațiilor conform cărora Rusia ar fi plasat 92.000 de soldați lângă granița cu Ucraina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Moscova a anexat Crimeea de la Kiev în 2014 și a susținut separatiștii din estul Ucrainei, declanșând un război care a ucis peste 13.000 de oameni.
Președintele Iohannis a declarat că va cere Uniunii Europene ”să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii noștri”, respectiv Ucraina.
”Suntem iarăși aici, la Bruxelles. Avem astăzi Summitul Parteneriatului Estic, adică ne întâlnim noi, liderii europeni, cu liderii statelor din Parteneriatul Estic – Moldova, Ucraina și ceilalți parteneri. Este un Summit mult așteptat și este destul de clar că există așteptări din ambele părți. Noi, din Uniune, ne așteptăm ca partenerii noștri să îndeplinească ce s-au angajat să îndeplinească prin, de exemplu, acordurile de asociere, dar, din partea lor, sigur, există așteptări ca Uniunea să-i sprijine, să-i ajute și să-i îndrume.
În alocuțiunea mea, eu voi solicita, printre altele, două lucruri. Primul – ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care îi afectează pe partenerii noștri” - a spus șeful statului.
De asemenea, Iohannis a făcut referire la anunțul recent al premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, privind aderarea țării sale la Uniunea Europeană.
”Iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mișcă partenerii noștri. Este clar că unii se mișcă mai repede, sunt dispuși să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administrație acum care este dispusă să facă reformele necesare și să se miște mai repede în direcția Uniunii Europene, și solicitarea mea este în sensul să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult” - a mai spus președintele României.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, klaus iohannis, Republica Moldova, summit,
Dată publicare:
15-12-2021 17:08