Iohannis, despre economie: "România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor"

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Marti 19 Februarie 2019 23:08
Data publicarii: Marti 19 Februarie 2019 23:02
Categorie: Actualitate
Klaus Iohannis

Şeful statului a transmis un mesaj cu prilejul Galei de inaugurare a Anului Bursier 2019.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis cu prilejul Galei de inaugurare a Anului Bursier 2019, că "România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor promovate de unii economişti autoproclamaţi vizionari, dar ale căror viziuni se pot dovedi falimentare, în cele din urmă".

"Politicile sănătoase şi predictibile reprezintă un ingredient esenţial pentru susţinerea iniţiativei private şi creşterea competitivităţii economice. Din păcate, companiile şi cetăţenii au resimţit, în ultima perioadă, politici fiscale hazardate şi intempestive, insuficient pregătite, cu grave efecte negative la nivelul încrederii în economie. Am solicitat permanent, aşa cum aţi făcut şi dumneavoastră, predictibilitate în conduita fiscală. În acest sens, avem nevoie de abordări responsabile, nu de pseudosoluţii, utile politic unora - pe termen scurt, dar dăunătoare tuturor - în perspectivă. Astfel de abordări, care nu ţin cont de realităţile economiei de piaţă, sunt sortite eşecului. România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor promovate de unii economişti autoproclamaţi vizionari, dar ale căror viziuni se pot dovedi falimentare, în cele din urmă. Pentru un succes economic de durată al României avem nevoie de politici sănătoase, responsabile, alături de întărirea statului de drept şi de asigurarea independenţei instituţiilor de reglementare", a spus Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

El a adăugat că şi-ar dori ca 2019 să fie mai puţin "surprinzător" pentru economia României decât finalul anului 2018.

"Sfârşitul anului 2018 a consemnat, la Bursa de Valori Bucureşti, cea mai amplă cădere a indicilor bursieri din întreaga perioadă post-criză, pe fondul măsurilor fiscale din OUG 114, care par să atenteze la stabilitatea şi sustenabilitatea financiară a României. Este fără precedent o asemenea "rupere de ritm" pentru o economie aflată în creştere. Efectele negative ale acestor măsuri privesc şi Pilonul 2 de pensii, a cărui existenţă ajunge să fie pusă sub semnul întrebării, iar un sector vital precum cel energetic este de asemenea serios zdruncinat. Un Guvern cu viziune pe termen lung ar trebui să înţeleagă importanţa unui sistem de pensii robust şi modern, bazat pe principiul contributivităţii personale. Totodată, fondurile acumulate în Pilonul 2 reprezintă surse majore de investiţii pe piaţa de capital", a afirmat preşedintele, în mesajul menţionat.

Şeful statului a arătat că după eforturile susţinute din ultimii ani ale Bursei de Valori Bucureşti, piaţa de capital din România are perspective certe de promovare la statutul de piaţă emergentă.

"Este important ca atât sectorul financiar, cât şi toţi actorii economici şi autorităţile guvernamentale să conştientizeze importanţa unei asemenea promovări, cu toate beneficiile asociate unor fonduri de investiţii de zeci de ori mai mari decât în prezent. O premisă esenţială, indispensabilă pentru succesul acestui demers, ţine însă de încrederea investitorilor în politicile publice ale autorităţilor române. Este vremea ca decidenţii să gândească obţinerea statutului de piaţă emergentă în termeni de obiectiv de ţară pentru piaţa de capital şi, ca atare, să îşi asume măsurile necesare îndeplinirii acestuia. Doresc să felicit determinarea cu care instituţiile pieţei de capital din România au contribuit la dezvoltarea şi consolidarea sectorului autohton", a spus preşedintele Iohannis.

Totodată, el s-a referit şi la contextul economic internaţional, care, în opinia sa, "indică nevoia unei abordări economice responsabile şi prudente".

"Principalele economii partenere ale României trec printr-o perioadă mai puţin fastă, de încetinire economică. Datele statistice arată că şi economia noastră a încetinit semnificativ în 2018 faţă de 2017, evoluţie care trebuie să ridice semne de întrebare asupra premiselor bugetare ale anului curent. Totodată, avansul economic de anul trecut a fost însoţit de creşterea inflaţiei, dar şi de adâncirea unor dezechilibre macroeconomice, precum deficitul comercial şi cel de cont curent. De exemplu, deficitul de cont curent a crescut agresiv în 2018, cu aproape 50%, în condiţiile în care investiţiile străine directe au avansat cu doar câteva procente", a mai indicat preşedintele Iohannis.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Klaus Iohannis Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Klaus Iohannis: ”PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept”
Klaus Iohannis: ”PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept”
Tăriceanu îl avertizează pe Klaus Iohannis să ”reflecteze foarte serios”
Tăriceanu îl avertizează pe Klaus Iohannis să ”reflecteze foarte serios”
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă în Egipt, la Summitul UE - Liga Statelor Arabe
Preşedintele Klaus Iohannis pleacă în Egipt, la Summitul UE - Liga Statelor Arabe
VIDEO PROTVPLUS.RO
Counsum de oua in Romania
Românii mănâcă lunar 240 de milioane de ouă. Sfatul medicilor
Fructe confiate, retrase din Mega Image. Și Kaufland a scos de pe raft un produs
Lot de biscuiți, retras dintr-un supermarket. Poate produce reacții adverse la copii
Reacția PMB, după ce o femeie s-a împiedicat de un stâlp și a fost lovită de autobuz
Şoferul unui ATV s-a ales cu arsuri grave după ce vehiculul pe care îl conducea a luat foc în mers
Descoperirea făcută de polițiști, după ce un bărbat din Kosovo s-a căsătorit cu o româncă
Barbat decedat, dupa ce l-a atacat un urs
A murit după ce l-a atacat un urs. Bărbatul își creștea singur cele două fetițe
Pățanie de coșmar pentru un taximetrist. Ce i-au făcut trei tineri după o cursă
Un bătrân de 79 de ani din Bacău a ars de viu într-un grajd plin cu fân
Nicuşor Dan, plângere penală la DNA împotriva Gabrielei Firea
Gabriela Firea a fost supusă unei intervenții chirurgicale. Mesajul transmis din spital
REZULTATE SIMULARE EVALUARE NAȚIONALĂ 2019. Notele au fost afișate la școli