Investiție de 50 de milioane de euro în producția de baterii din România. Când și unde se va construi fabrica
Planuri mari care așteaptă și rezultate concrete. România ar putea deveni un producător important de baterii în UE. Americanii, interesați să investească la noi.
La Oradea ar urma să se construiască o fabrică de 50 de milioane de euro, după ce la ministerul Energiei a fost semnat un acord de intenție cu gigantul american Lockheed Martin, pentru utilizarea unei tehnologii de ultimă generație. Jumătate din investiție va fi acoperită din fonduri europene, prin PNRR. Fabrica ar urma să fie funcțională în 2026.
Compania românească Sinteza și gigantul american Lockheed Martin au semnat un acord pentru utilizarea unei tehnologii pentru producția de electrolit negativ. Vor fi create astfel baterii de stocare pe termen lung, la o nouă fabrică, la Oradea. Aceste baterii au avantajul că nu ard, precum altele de pe piață, și pot funcționa și la -40 de grade celsius.
Gelu Stan, director Sinteza: „Mai mult de jumătate din valoarea unei astfel de baterii este în electrolit. În 2026 la mijlocul anului trebuie să scoatem primul kg de electrolit pe porțile fabricii”.
Pentru că sunt de dimensiuni foarte mari, aceste baterii vor fi construite nu la fabrică, ci direct pe teren unde vor funcționa. De pildă, ele pot ajuta sistemul de distribuție sau transport de energie electrică.
Raymond Piselli, vicepreședinte Lockheed Martin: „Simțim că România este ca un incubator care ne va oferi acces pe piață, de asemenea, cred că voi aplica pentru cetățenie română curând”.
Investiția totală pentru fabrica de la Oradea ajunge la 50 de milioane de euro, din care jumătate sunt bani europeni, prin PNRR.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: „România deja este unul dintre puținii producători de baterii la nivel mondial, nu doar european. Sunt convins că România se poziționează ca un lider în acest sector de mare mare viitor”.
Însă concurența e mare, mai ales că Uniunea Europeană și-a propus prin mai multe strategii să crească producția de baterii, pentru a nu mai depinde de China.
Mihnea Cătuți, expert energie EPG: „În momentul de față, cei care se poziționează ca lideri la nivel european sunt suedezii, unde nu vorbim doar de fabrici, ci de gigafabrici, de altfel au și fost mai mulți investitori care au venit în România, în momentul de față este și o competiție între statele UE de a atrage acești investitori între facilități fiscale, cadru de reglementare, mai avem de lucru pe această parte”.
Momentan, în țară mai există o fabrică de baterii de acest tip, la Cernica. Avem însă și producție de baterii mici, pentru prosumatorii casnici. Cererea crește mult, în condițiile în care prin noul Program Casa Verde pot fi cumpărați și acumulatori.
În plus, în decembrie și Ministerul investițiilor și fondurilor europene va începe programul prin care cei care au deja panouri fotovoltaice pot primi bani doar pentru baterii.