Inundațiile din Covasna ar fi fost influențate de deversările de la Barajul Târlung. Imaginile surprinse
Anchetă la barajul de pe raul Tărlung. Autorităţile vor să afle cum au fost gestionate deversările barajului şi dacă au influenţat inundaţiile din judeţul Covasna de pe 30 iunie.
Atunci, sute de case au fost inundate, iar un pod de cale ferată s-a prăbuşit. Ancheta s-a declanşat după ce au apărut imagini cu o conductă a barajului care s-a spart sub presiunea apei. Responsabilii de la baraj spun însă că deversările au respectat regulamentul ca la carte.
Imaginile au fost filmate pe 30 iunie, în plin cod roşu de inundaţii. Nivelul lacului de acumulare de pe raul Tărlung a ajuns la o cotă record. Apa se revărsase pe DN 1A, iar o conductă blocată a barajului s-a spart.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Informaţiile sunt confirmate acum de autorităţi.
Mihai Uța, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Brașov: "Nu a fost deversare controlată. A apărut o problemă la acea captare din cauza debitelor însemnate."
Marian Rasaliu, prefectul judeţului Braşov: "Nu am fost informat de acest lucru. Eu conducta asta nu am văzut-o, eram pe baraj."
De altfel, tot pe 30 iunie, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brașov a golit parţial barajul. Aceste evenimente au coincis cu inundaţiile din aval, unde s-a prăbuşit un pod de cale ferată şi au fost afectate sute de case.
Localnicii s-au plâns atunci şi premierului, venit în inspecţie, că o posibilă cauza a inundaţiilor ar putea fi ce s-a întâmplat la baraj.
Şeful Serviciului de Gospodărire a Apelor Braşov respinge acuzaţiile. Potrivit acestuia, barajul nu putea fi golit suficient pentru a prelua în siguranţă viitura, cum ar fi vrut localnicii.
Mihai Uța, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Brașov: "Putea exista riscul ca versantul să alunece în lac şi atunci produceam o catastrofă. Dacă golim lacul excesiv şi nu respectăm acea cotă de golire conform regulamentului de exploatare putem să producem o catastrofă."
Apele Romane, Prefectura, dar şi preşedintele comisiei de mediu a Senatului au anunţat că vor investiga acest lanţ de evenimente, ca să afle dacă au fost simple coincidenţe sau grave greşeli.
Allen Coliban, senator de Braşov: "Înseamnă că avem o problemă de siguranţa naţională, pentru că acea viitură poate să se repete oricând."
Marian Rasaliu, prefectul judeţului Brașov: "Dacă cineva a greşit vizavi de gestionarea debitelor de apă, cu siguranţă va trebui să plătească."
Inundaţiile de pe 30 iunie au afectat, numai în Covasna, 24 de localităţi. În Băcel şi Lunca Mărcușului au fost evacuaţi peste 250 de oameni.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!