Introducerea internetului la sate s-a transformat într-o uriaşă fraudă cu bani europeni
RO- NET, proiectul care urmăreşte informatizarea satelor româneşti rupte de lume, a intrat în atenţia DIICOT. Anchetă vizează unul dintre cele mai mari contracte ale statului cu bani europeni.
La mijloc sunt 85 de milioane de euro iar procurorii au suspiciuni legate de existenţa unui grup infracţional organizat.
În Pădureni, judeţul Giurgiu, singură problema a sătenilor pare să fie semnalul slab de la telefon. Internet au de 6 ani iar reţeaua a fost pusă la punct de o firma privată. De programul RO NET, care le-a adus fibră optică în localitate habar nu au. Pădureni este una dintre cele 783 de localităţi izolate care trebuiau duse în era digitală, adică orice sătean să aibă acces la internet. Zis şi făcut: au fost traşi kilometri de fibră optică, dusă într-un server pus în curtea şcolii. Doar că lucurile s-au oprit aici
Din acest loc, autorităţile locale trebuiau să îi anunţe pe oamenii că se pot lega la o reţea privată care urmă să le propună nişte abonamente. “N-a venit nimeni”, spune un consilier de la primărie. “De unde să ştiu eu ce s-a întâmplat mai departe? Habar nu am. Este pus serverul şi atât. Nu noi trebuia să ne ocupăm.”
Mai multe astfel de nereguli au ajuns şi în atenţia procurorilor. În programul RO-NET trebuiau incluse doar localităţi care nu aveau acces la tehnologie. Întreagă afacere de 85 de milioane de euro, în special din fonduri europene, a pornit în 2013.
Până în acest moment lucrările au fost finalizate în 361 de localităţi.