Primul cyborg recunoscut oficial, la București. Ce poate face cu antena implantată în cap
Tehnologia modernă atinge culmile SF. La un târg IT din Bucureşti a fost prezent primul cyborg recunoscut de autorităţi.
Este vorba de un spaniol care şi-a implantat în cap o antenă conectată la internet, cu care poate simţi culorile ultraviolete sau infraroşii.
Nu a fost singurul. Un alt cyborg şi-a implantat un organ artificial, care simte presiunea atmosferică.
Extrem de populare au fost şi tehnologiile de recunoaştere facială, care reuşesc să citească emoţiile oamenilor.
Faceţi cunoştinţă cu Neil Harbisson, un britanic, crescut în Barcelona, care şi-a implantat în 2004 în cap o antenă cu senzori de culoare.
Neil Harbisson: "Sunt un Artist Cyborg. Antena implantată în capul meu îmi permite să-mi extind percepţia culorilor în afara spectrului vizual. Detectez de la culori infraroşii până la culori ultraviolete. Mai am un implant cu conexiune la internet. Oamenii îmi trimit culori în capul meu din toată lumea. Sunt conectat şi la staţia spaţială NASA ca să văd culori din spaţiu."
Medicii au refuzat să-i introducă antena în craniu, aşa că a fost nevoit să găsească un chirurg care a făcut-o anonim.
Cum funcţionează? Neil spune că vibrează în funcţie de o anumită culoare din spectrul infraroşu sau ultraviolet pe care senzorul din capătul antenei îl sesizează.
Şi cum îşi defineşte antena ca pe un nou organ adăugat corpului uman, impropriu speciei umane, autorităţile spaniole au fost nevoite să-i recunoască starea de cyborg.
Neil susţine că noul simţ pe care şi l-a introdus în corp îl ajută să înţeleagă mai bine natura. Este rezistent la apă şi s-a obişnuit cu antena.
Şi Manel, cetăţean spaniol, şi-a legat de cap un nou organ. Pentru că este un prototip, nu este un implant, ci... explant. S-a şi fotografiat în buletin cu noul sau organ.
Manel: "Este un organ de simţire a presiunii atmosferice. Simt o vibraţie în urechea mea. Când presiunea scade, vibraţia se duce în jos. Când creşte, în sus. Nu este rezistent la apă. Cu avionul e că şi cum aş fi avut un masaj în urechi".
Pasionaţii de tehnologie care au venit la târgul Internet Mobile World au fost extrem de interesaţi şi de tehnologia care citeşte faţa.
Sistemul de recunoaştere facială a ajuns la nişte performanţe uluitoare. De pildă, poate să stabilească vârsta cu aproximaţie sau poate să citească pe faţă sentimentele care il încearcă pe om, dacă este bucuros sau furios.
Desigur, aparatul are şi anumite limitări. Dacă utilizatorul are ochelari, nu il mai recunoaşte.
Florin Boldescu, manager servicii digitale bancare: "Când intră un client care este grăbit sau are o reclamaţie, din momentul în care păşeşte în agenţie sau în sucursala putem afla contextul în care se află acea persoană şi o putem servi sau îi putem oferi serviciul respectiv."
Tehnologia modernă poate fi aplicată şi în alte domenii. De pildă, un fermier a cerut şi a obţinut de la o companie o dronă cu care să-şi numere în timp real vacile de pe câmp.
Cyborgii, sistemele de recunoaştere facială, dar şi alte tehnologii ultramoderne vor putea fi văzute şi joi la Romexpo.