INTERVIU. Mircea Geoană: „Suntem extrem de interesați ca Rusia să vadă ce reprezintă NATO”

Ultima actualizare: 31-05-2021 20:23

România găzduiește mai multe centre de comandă și Control ale NATO. Acestea au fost vizitate marți de secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, invitatul Știrilor PRO TV.

Andreea Esca: În Romania se desfășoară, cel mai mare exercițiu NATO, din ultimii 25 de ani. De ce a fost organizat tocmai acum, ar trebui să ne fie frică?

Mircea Geoană: „Nu, dimpotrivă. Lumea trebuie să fie liniștită, pentru că NATO rămâne aceeași alianță redutabilă, care demonstrează asta inclusiv prin aceste exerciții începute în Portugalia în urmă cu câteva zile, continuate cu aliații noștri americani în tot teritoriul NATO. De la Porto până la Constanța, cel mai mare exercițiu militar al acestui an din partea NATO. Cred că românii, 20 de milioane de români, un miliard de cetățeni în țările NATO, se pot baza pe NATO, pentru că inclusiv prin acest tip de exerciții arătăm că putem să deplasăm forțe militare, în caz de nevoie, pe distanțe mari. Putem acoperi toată geografiile alianței noastre. Nu are nicio legătură cu recentele acțiuni ale Federației Ruse de mobilizare de forțe militare în estul Ucrainei. NATO se pregătește pentru orice eventualitate. Asta nu înseamnă că de la Moscova nu se uită cu atenție la ceea ce facem noi. Suntem extrem de interesați ca Rusia să vadă ce reprezintă NATO, numim asta descurajare și apărare, este un lucru pe care îl facem foarte foarte bine. Spun cu mândrie, ca român, că România joacă un rol foarte important în NATO. Acest exercițiu este o nouă dovadă a faptului că suntem o țară foarte influentă și respectată. Și poziția mea la vârful NATO e indirect o recunoaștere a faptului că România e o țară foarte influentă.”

Andreea Esca: Ați vizitat astăzi centrele de comandă NATO din București. Cât de pregătiți suntem să ne apărăm și cât de mult ne bazăm pe sprijinul aliaților?

Mircea Geoană: „Lumea este atât de complicată și contextul geopolitic, riscurile de securitate, efectele pandemiei, există multe complicații. Nicio țară singură, nici măcar Statele Unite, cel mai important stat din cadrul NATO, nu poate să rezolve aceste probleme de unul singur. Niciun continent nu poate să facă acest lucru. 30 de națiuni, un miliard de NATO, mai multe de 50% din PIB-ul mondial e în NATO. Suntem cea mai de succes alianță din istoria umanității, avem nevoie unii de alții. De aceea și NATO are nevoie de România, cum România are nevoie de NATO. Acest centru de reziliență inaugurat azi la București nu este doar pentru NATO, ci și pentru UE. România a făcut un gest foarte interesant, pentru că acest centru nu este doar pentru NATO, cât și pentru țările UE”, a spus Mircea Geoană.”

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO