Interesul românilor pentru bursa locurilor de muncă: “Eu venii așa, să văd care e treaba”
Mii de romani încearcă să-și găsească, vineri, un loc de muncă la bursa organizată în zeci de localități din țară. Aproape 2000 de companii oferă peste 30 de mii de posturi libere.
Județele cu oferta cea mai bogată sunt București, Cluj, Brașov și Iasi. A fost însă mare înghesuială și la Târgu Jiu, dar mulți dintre cei veniți aici au fost mai degrabă interesați să își actualizeze viza de șomaj. Ajutorul de la stat e de peste 600 de lei pe lună.
Mulți dintre oamenii prezenți au recunoscut însă că nu dorința de angajare i-a adus aici.
Localnic: “E treaba cu bursa locurilor de muncă – atât de multă lume. (Reporter: Dvs ce căutați?) Eu venii așa, să văd care e treaba”.
Șomer: “Eu nu am venit după un loc de muncă, după viză, viza de șomaj, își bat joc de oameni. (Reporter: Vă pun pe drumuri). Da, își bat joc de oameni, toată lumea să vedeți pentru ce e aici”.
Șomeră: “Tot pentru viză. (Reporte: Și loc de muncă?) Loc de muncă nu ne mai trebuie că avem ajutorul de șomaj”
Cei care au discutat cu angajatorii au pus condiții pentru a lucra.
Mirela Meleca: "Am organizat cursuri de calificare în meseria de sudor, le-am oferit și practică la locul de muncă, din păcate la final de curs la angajare au rămas foarte puțini, iar pe parcurs au plecat și aceia, iar acum nu vine nimeni.. cred că nu vor să muncească".
Unii șomeri au plecat mulțumiți.
Șomer: "Nu e greu, mă cheamă patronul înapoi la care am lucrat. (Reporter: Și vă duceți?) Păi ce să fac, sunt obișnuit cu el".
În condițiile acestea, multe firme vor rămâne cu locurile neocupate și în perioada următoare.
Andrei Negrea, angajator: "Zece angajați în domeniul construcțiilor și ingineri – greu de găsit – destul de greu".
Constantin Pănescu, angajator, cabanier Rânca: "Legea e făcută ca la 18 ani când termini liceul să ți se dea ajutor de șomaj fără nicio zi de muncă și atunci trebuie schimbat ceva".
Romeo Chiriac, director AJOFM Gorj: "Unii sunt interesați, iar alții vin pentru a viză, pentru că noi considerăm că e în conformitate cu legea 76 , în afară de viza lunară îi putem convoca oricând să își caute un loc de muncă".
A fost o înghesuială de zile mari și la Brasov. Jandarmeria, ISU si Administratia Penitenciarelor au avut standurile cele mai atrăgătoare unde și-au promovat școlile de profil. Dar limita de vârstă a fost o piedică pentru majoritatea candidaților.
Femeie: Voiam să știu dacă au niște cursuri în domeniu, dar este o limită de vârstă - 23 de ani. (Reporter: Și nu puteți îndeplini această condiție). Nu se vede?".
Venit tocmai din Tunisia, Jasser Oueslati are 25 de ani, și este inginer electronist. Face un master la Brasov și încearcă să găsească de lucru în domeniu.
"- Caut un internship sau un job part-time.
- În ce departament?
- Specializarea mea este de electromecanic, la universitatea Transilvania..."
Desi nu vorbeste românește, are șanse să se angajeze în HO-RE-CA.
Jasser Oueslati: "Chiar îmi place Brașovul, îmi plac oamenii, sunt foarte prietenoși. (Reorter: Ai găsit un loc de muncă? Încă nu, e putin greu pentru că nu vorbesc românește, dar continui să caut".
Bursa locurilor de muncă se desfășoară, vineri, în 76 de localitati din țară.