Inteligența artificială va fi studiată și la universitățile din România. De când ar urma să fie introdusă specializarea
Discutăm din ce în ce mai mult despre inteligența artificială, domeniu care va fi studiat în curând și în universitățile de la noi.
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a aprobat, recent, standardele pentru studii de licență în această specializare. Deja, Universitatea Babeș Bolyai a făcut pasul.
100 de locuri ar urma să fie disponibile la specializarea „Inteligență Artificială”, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Christian Sărăcea, prorectorul Universității Babeș-Bolay din Cluj-Napoca: „Vor fi pregătiți exact să fie capabili să proceseze volume mari de date, să folosească algoritmi, să cunoască mai în profunzime, ce înseamnă machine learning, rețele neuronale”.
Perioada de studiu va fi de trei ani.
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolay din Cluj-Napoca: „Este o temă fundamentală pentru omenire, în acest moment, astfel încât este timpul ca tinerii să se pregătească direct în acest domeniu”.
Domeniul va fi studiat și la Iași, în primă fază, la nivel de master.
Vasile Manta, decanul Faculății de Automatică și Calculatoare din Iași: „Am pregătit complet planul de învățământ, urmează să luăm doar aprobările. Un plan de învățământ la AI nu o să fie doar AI, domeniul trebuie să fie mai larg”.
Studentă: „E o chestie nouă apărută pe care trebuie să o îmbrățișăm. Lumea pleacă în străinătate ca să studieze asta”.
Întradevăr, în Europa, specializarea este deja în programa multor universități. În Olanda, la Universitatea din Groningen, de pildă, un sfert dintre studenți sunt români.
Studentă la o universitate din Olanda: „Ce facem noi la inteligența artificială este să studiem din mai multe perspective creierul uman și mintea omului, și să încercam să vedem cum s-ar putea reproduce treaba asta”.
Vlad are 20 ani și este în anul doi, tot în Olanda. Plătește în fiecare an peste 2.000 euro taxă, și își dorește ca după terminarea studiilor, să lucreze în tehnologia viitorului.
Vlad, student la o universitate din Olanda: „Poți lucra în foarte multe instituții guvernamentale, pentru că, de multe ori, este un număr foarte mare de informații pe care le primesc, și ajută foarte mult la procesul acesta de automatizare”.
La noi, programele de studii universitare în domeniul Inteligenței Artificiale ar urma să debuteze anul viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, universitati, inteligenta artificiala,
Dată publicare:
20-03-2023 07:23