Întârzieri mari la instalarea panourilor fotovoltaice în România. Și prețurile au crescut
Oricât ar vrea de tare să îşi instaleze panouri fotovoltaice, românii se lovesc de tot mai multe probleme. De câteva luni, lipsesc echipamente esenţiale pentru funcționarea sistemului. Întârzierile pot ajunge și până la opt luni.
S-a ajuns aici din cauza cererii foarte mari, dar și a crizei globale de semi-conductori, care afectează zeci de domenii.
Practic, fără aceste echipamente, nu se poate produce energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice. În mod normal, invertoarele și contoarele sunt montate în același timp cu sistemul, însă, în ultimele luni, instalatorii spun că sunt nevoiți să aștepte după ele cu lunile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dan Tudose, expert energie regenerabilă: „Cererea este mare – capacitatea de producție este mică, cu toate că producătorii încearcă să își livreze noi capacități de producție, avem o întârziere în a livra și atunci capacitatea de producție este limitată”.
În funcție de producător și de puterea instalată, un invertor costă între 1.000 și 6.000 de euro. Cum cererea a explodat, mulți dintre intermediari au ajuns să vândă astfel de echipamente la prețuri de două–trei ori mai mari. În astfel de cazuri, instalatorii montează pe bucăți.
Claudiu, instalator: „Am hotărât cu clienții să instalăm panourile fotovoltaice, cablajele și să așteptăm echipamentele pentru că nu putem furniza energie, fără invertoare, le montăm pe părți. Clienții sunt dispuşi să aștepte până la opt luni de zile, avem comenzile plasate și au livrare în luna a șasea - 2023 – la mijlocul verii viitoare – asta e situația, trebuie să ne adaptăm.”
Cele mai multe comenzi vin din China, însă sunt și țări europene de unde dezvoltorii români importă. Dar unii furnizori străini își păstrează stocurile.
Sorin Lăpădatu, firmă de instalații: „Noi am fost în Italia și am încercat să semnăm parteneriate cu furnizori de sisteme fotovoltaice italieni, însă au refuzat total, chiar dacă ne-am asumat nişte cifre mari de vânzare, au refuzat pentru că statul îi subvenționează foarte tare și ei vând producția internă și nu vor să vândă extern.”
Probleme sunt și cu sistemele de prindere ale panourilor. Asta pentru că sunt din aluminiu, unul dintre metalele cu cel mai mare consum de energie. Pe de altă parte, și prețurile sunt mai mari pentru panouri. Dacă anul trecut un sistem începea de la 2.000 de euro, plus TVA, anul acesta se vinde cu peste 2.800 de euro, plus TVA. Interesul rămâne însă mare, deși mulți dintre cei care și-au montat panouri nu le pot folosi la întreaga capacitate. Asaltaţi, distribuitorii de energie întârzie cu montarea contoarelor și racordarea instalațiilor la rețeaua de energie electrică.
Client: „Prea puțin ne ajută – este o investiție care, practic, sunt bani blocați și ineficient.”
Deși autoritățile au anunțat o serie de proiecte pentru a încuraja populația să instaleze sisteme fotovoltaice, programele au întârzieri foarte mari. În România, la finalul anului trecut, erau deja peste 12.000 de prosumatori, adică de consumatori care produc energia electrică şi sunt conectaţi la sistemul naţional, iar estimările arată că până la sfârşitul anului vor fi în jur de 30.000 de prosumatori.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: panouri solare, panouri fotovoltaice, energie regenerabila,
Dată publicare:
10-11-2022 19:50