Intalnirea istorica asteptata de aproape 1000 de ani. Ce si-au spus Papa Francisc si Patriarhul Kiril, pe aeroportul din Cuba
Un eveniment istoric a avut loc aseara in capitala Cubei. Papa Francisc si liderul bisericii Ortodoxe ruse s-au intalnit pe aeroportul din Havana.
E prima intrevedere intre un patriarh al Moscovei si Suveranul Pontif, dupa aproape o mie de ani.
Intalnirea istorica dintre Papa Francisc si Patriarhul Kiril a fost marcata de o imbratisare. Dupa ce s-au pupat pe obraz de mai multe ori, au purtat o scurta discutie si au zambit in fata jurnalistilor prezenti pe aeroportul din Havana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Apoi, s-au retras in secret unde au vorbit timp de doua ore. Tot aseara, liderii religiosi au semnat o declaratie comuna in care au deplans pierderea unitatii crestinilor.
"Am vorbit ca intre frati. Avem acelasi botez, noi suntem episcopi. Am vorbit despre bisericile noastre. Am cazut de acord ca unitatea poate fi realizata daca urmam un drum comun", a spus Papa Francisc.
Cei doi prelati spera ca intrevedera lor sa contribuie la restabilirea unitatii dintre oameni.
"Sfintiile Voastre, Excelentele Voastre, dragi frati si surori, timp de doua ore am discutat despre responsabilitatile bisericilor noastre, ale popoarelor noastre, despre viitorul Crestinismului si al civilizatiilor umane", l-a completat Patriarhul Kiril.
Semnificatia istorica a momentului este uriasa, tinand seama de tensiunile care au separat cele doua Biserici de-a lungul istoriei, inclusiv in ultimele decenii.
A fost prima intalnire intre un patriarh al Moscovei si Suveranul Pontif dupa Marea Schisma. Iar pentru ca evenimentul sa aiba loc, a fost nevoie de doi ani de negocieri secrete.
Patriarhul Kiril a inceput o vizita oficiala in Cuba, in timp ce Papa Francisc a plecat imediat dupa intalnire in Mexic, unde are programata o calatorie de sase zile.
Principalele puncte ale declaratiei comune comune semnate de Papa Francisc si de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, la finalul primei intalniri intre liderii celor mai mari confesiuni crestine dupa aproape o mie de ani, potrivit AFP.
Unitatea crestinilor
"Suntem divizati de ranile provocate de conflicte dintr-un trecut indepartat sau recent, de divergente, mostenite de la stramosii nostri, in intelegerea si explicarea credintei noastre in Dumnezeu.
- Deplangem pierderea unitatii, consecinta a slabiciunii umane si a pacatului (...) Constienti ca raman numeroase obstacole de depasit, speram ca intalnirea noastra sa contribuie la restabilirea acestei unitati dorite de Dumnezeu, pentru care s-a rugat Iisus Hristos.
- Nu suntem concurenti, ci frati: de la aceasta conceptie trebuie sa purceada toate actiunile noastre unul fata de celalalt si fata de restul lumii exterioare.
- Speram ca intalnirea noastra va contribui, de asemenea, la reconciliere acolo unde exista tensiuni intre greco-catolici si ortodocsi.
Persecutia crestinilor
- Privirea noastra se indreapta spre toate regiunile lumii unde crestinii sunt supusi persecutiilor. In numeroase tari din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord, fratii si surorile noastre intru Hristos sunt exterminati in familii, orase si sate intregi. Bisericile lor sunt distruse si jefuite in mod barbar, obiectelor lor sfinte sunt profanate, monumentele lor, distruse.
- In Siria, Irak si in alte tari din Orientul Mijlociu, observam cu durere exodul masiv al crestinilor de pe pamantul de unde a inceput sa se raspandeasca credinta noastra si unde au trait din vremea apostolilor impreuna cu alte comunitati religioase.
- Lansam un apel comunitatii internationale la actiuni urgente pentru a impiedica izgonirea crestinilor din Orientul Mijlociu.
- Incercarile de justificare a actiunilor criminale prin sloganuri religioase sunt absolut inacceptabile. Nicio crima nu poate fi comisa in numele Domnului.
Libertatea religioasa si Europa
- Suntem preocupati de limitarea actuala a drepturilor crestinilor, chiar discriminarea lor, atunci cand unele forte politice, ghidate de ideologia unui secularism atat de adesea agresiv, depun eforturi sa ii impinga la periferia vietii publice.
- Ramanand deschisi la contributia altor religii la civilizatia noastra, suntem convinsi ca Europa trebuie sa ramana fidela radacinilor sale crestine.
- Indemnam crestinii europeni din Rasarit si Occident sa se uneasca pentru a marturisi impreuna pe Hristos si Evanghelia, pentru ca Europa sa isi pastreze sufletul sau format in doua mii de ani de traditie crestina.
Situatia din Ucraina
- Deplangem confruntarea din Ucraina care a dus la pierderea a multe vieti omenesti, a provocat numeroase rani locuitorilor pasnici si a plasat societatea intr-o grava criza economica si umanitara.
- Indemnam toate partile implicate in conflict la prudenta, solidaritate sociala si actiune in favoarea pacii.
Conflicte si terorism
- Adresam un apel din inima tuturor partilor care pot fi implicate in conflicte sa dea dovada de bunavointa si sa se aseze la masa negocierilor.
- Este necesar ca intreaga comunitate internationala sa depuna toate eforturile posibile pentru a pune capat terorismului cu ajutorul actiunilor comune si coordonate
Inegalitati si migranti
- Privirea noastra se indreapta spre persoanele care se afla in pericol, care traiesc in conditii de nevoie extrema si de saracie, in timp ce sporesc bogatiile materiale ale omenirii.
- Nu putem ramane indiferenti la soarta milioanelor de migranti si de refugiati care bat la poarta tarilor bogate.
Familie si casatorie
- Suntem ingrijorati de criza familiei in mai multe tari.
- Casatoria este o scoala de dragoste si fidelitate. Ne exprimam regretul ca alte forme de coabitare sunt in prezent puse pe acelasi plan cu aceasta uniune.
Avort si sfarsitul vietii
- Lansam un apel tuturor la respectarea dreptului inalienabil la viata. Milioane de copii sunt privati de insasi posibilitatea de a veni pe lume.
- De asemenea, suntem preocupati de dezvoltarea tehnologiilor de reproducere biomedicala, pentru ca manipularea vietii umane este un atac la bezele existentei omului, creat dupa chipul lui Dumnezeu"
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, intalnire, papa francisc, cuba, patriarhul kiril,
Dată publicare:
13-02-2016 08:02