Instituția europeană importantă care s-ar putea muta la București

Ultimul update: Sambata 05 August 2017 22:35
Data publicarii: Miercuri 02 August 2017 19:16
Categorie: Actualitate

România speră să găzduiască o importantă instituţie europeană. Este vorba despre Agenţia Europeană a Medicamentului, care va fi mutată de la Londra, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Guvernul a propus un sediu din nordul Bucureştiului, însă ne fac concurenţă 18 oraşe mari europene. Miza financiară este uriaşă. Dacă vom câştigă competiţia, se vor mută aici aproape o mie de funcţionari europeni, alături de familii şi alte câteva mii de experţi ne vor vizită periodic. În plus, agenţia va avea nevoie şi de angajaţi noi, români.

”Bine ați venit în România, al șaselea cel mai mare stat în Uniunea Europeană. România este prima în Europa în ceea ce privește creșterea economică” - așa este prezentată ţară noastră în faţă Comisiei Europene în competiţia pentru găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului. Instituţia este una dintre cele mai mari de acest tip din Uniune şi va fi mutată din Londra, după Brexit.

Guvernul României a propus că sediu o clădire de birouri din Bucureşti, în Pipera, unde se află alte câteva zeci de multinaţionale.

Dacă România va câştigă această competiţie, cei aproape o mie de angajaţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului ar urma să lucreze în nordul Bucureştiului, într-o cladire de birouri. Funcţionarii vor avea la dispoziţie 27.000 mp şi foarte posibil acces la staţia de metrou Pipera chiar în interiorul complexului. 

Dimitri Raptis, reprezentant dezvoltator imobiliar: ”Va avea toate facilităţile pe care angajaţii din zilele acestea le vor. E adevărat, este o zona aglomerată. Eu vin din Londra, acolo să ai acces la metrou sau o şosea mare poate fi un coşmar. Bucureştiul este un oraş în dezvoltare.”

Totuşi, zona este conectată de centrul oraşului printr-o singură linie de metrou supraaglomerată la orele de vârf, iar accesul la aeroport se poate face cu maşină sau autobuzul. În clipul de prezentare, sună altfel:

”Bucureştiul are o reţea excelenţă de transport în comun. Oferă servicii de medicină de înalta calitate în spitale publice şi private.” 

Siegfried Mureșan, europarlamentar PMP: ”Este un videoclip electoral, frumos, dar se pare că nu prea corespunde realităţii. Mă îngrijorează, de asemenea, că zona pe care Guvernul o propune aparţine unui om de afaceri cunoscut în toată ţara pentru că a construit ilegal un bloc turn în centrul Bucureştiului, punând în pericol o catedrala monument istoric.”

Dacă totuşi ieşim învingători, avantajele sunt mari: angajaţii se vor mută aici cu tot cu familii. Vor fi plătiţi din bani europeni, pe care îi vor cheltui aici. În plus, vor avea nevoie de locuinţe, şcoli şi grădiniţe. Iar alte câteva mii de experţi ne vor vizită periodic.

Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: 
România este printre puţinele state membre ale UE care nu este gazda unei agenţii europene şi aşa cum s-a şi stabilit printr-o hotărâre a Comisiei Europene, se încearcă prioritizarea acestor state.”

Comisia Europeană va anunţa oraşul câştigător în luna noiembrie. Bucureştiul concurează cu alte 18 orașe europene, printre care Varşovia, Viena şi Bruxelles.

Experiment. Cum au reactionat soferii romani cand au vazut zeci de radare false pe o aplicatie de trafic
Experiment. Cum au reactionat soferii romani cand au vazut zeci de radare false pe o aplicatie de trafic
VIDEO PROTVPLUS.RO
proiect oradea
Oraşul care a înflorit cu bani de la UE. A luat 86% din fondurile alocate primăriilor
”Grădinarii" care aprovizionau Capitala cu droguri. Cum au ajuns de la castraveţi la canabis
Anchetă la un sediu de poliție, după ce peste 20.000 de pachete de țigări au dispărut
Plângere împotriva lui Florin Iordache, pentru gestul făcut în plenul Camerei Deputaţilor
Eurostat: România a avut o rată a inflației de 4,2%, a doua din UE
Proiectul de exploatare auriferă cu cianuri de la Certej, amânat. Ce spun autoritățile
Incendiu
O fabrică de mobilă a fost mistuită de flăcări uriaşe
Cum a fost prins inspectorul Antidrog din Constanța, care a sărit pe geam în timp ce era audiat
Bucureștiul, piața de desfacere pentru canabis a unor traficanți de droguri
Bărbat din Dâmbovița, plângere la Poliție. Ce i-au făcut în dormitor fosta iubită și prietena ei
Ponta: ”Ordonanța privind Fondul Suveran de Investiţii este neconstituţională”
Misiune aeriană de salvare în condiţii meteorologice extreme simulată de piloți români