Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Decizia, amanata de instanta suprema pentru 21 ianuarie
Instanta suprema a amanat pentru 21 ianuarie pronuntarea in dosarul in care Iohannis a contestat raportul ANI in care se arata ca a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in AGA de la societatile Apa Canal si Piete.
Instanta suprema a judecat miercuri contestatia in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulata de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu si a dispus anularea deciziei ANI.
Reprezentantul Agentiei Nationale de Integritate a cerut instantei admiterea contestatiei ANI, invocand decizia recenta a Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca articolul din Legea 161/3003, in baza caruia au fost declarati incompatibili mai multi alesi locali, este constitutional, precizand ca motivarea hotararii nu a fost deocamdata redactata, astfel ca nu se stiu argumentele care au stat la baza deciziei.
Avocatii presedintelui Klaus Iohannis au solicitat respingerea contestatiei ANI, motivand ca aceasta este "vadit neintemeiata". Acestia au aratat ca recursul facut de ANI nu cuprinde nicio critica valida fata de decizia Curtii de Apel Alba-Iulia. Aparatorii au mai aratat ca ANI nu a dovenit starea de incompatibilitate in niciunul din cele doua cazuri pe care le invoca in hotararea luata fata de fostul primar al municipiului Sibiu si, practic, "nu a analizat rationamentele deciziei instantei de fond, prin care aceasta a admis actiunea lui Iohannis".
"Agentia Nationala de Integritate nu a adus niciun act suplimentar probatoriu care sa sustina cele doua acuzatii", au aratat avocatii, care au cerut instantei supreme respingerea actiunii facute de ANI.
La iesirea din sala de judecata, unul dintre avocatii lui Iohannis a spus ca nu poate da declaratii despre dosar, pentru ca nu are mandat de la presedinte.
In timpul judecarii cauzei, timisoreanul Faur Isaia, care in 2000 l-a stropit cu cerneala pe fostul presedinte Emil Constantinescu, a facut o cerere de interventie in dosarul lui Klaus Iohannis, aceasta fiind respinsa ca inadmisibila de catre judecatori.
Instanta suprema urmeaza sa decida definitiv daca presedintele Klaus Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate in perioada in care a detinut functia de primar al municipiului Sibiu.
In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Decizia ANI a fost contestata de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care in septembrie 2013 i-a dat castig de cauza si a dispus anularea hotararii.
Curtea Constitutionala a decis, in 16 decembrie 2014, ca articolul in baza caruia Klaus Iohannis si alti alesi locali au fost declarati incompatibili este constitutional.
"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 in baza caruia inspectorii de integritate au constatat ca actualul presedinte este in stare de incompatibilitate.