Instalația de oxigen de la Spitalul Covid Tg. Cărbunești a cedat. Trei pacienți au murit

×
Codul embed a fost copiat

Instalaţia de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti s-a defectat vineri dimineaţă, pacienţii fiind ventilaţi în ambulanţe. 

Şeful DSU Raed Arafat a precizat că este vorba despre o defecţiune a stocatorului de oxigen, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie, şi că au fost trimise peste 60 de butelii de oxigen.

Ministerul Sănătăţii anunţă că 80-90 de pacienţi cu COVID-19 din unitatea medicală necesită support de oxigen şi că alţi 15 se aflau la ATI.

Primii pacienţi de la spitalul din Târgu Cărbuneşti au sosit deja la Spitalul Judeţean Târgu Jiu. Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat pentru News.ro că cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza. Târziu a precizat că că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

Desfășurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

UPDATE 12:05 Unul dintre pacienţii de la secţia ATI de la Târgu Cărbuneşti, unitate suport COVID-19, transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj, a decedat, în prezent la SJU fiind internaţi 12 bolnavi.

Pacienta care a decedat avea 79 de ani, a precizat purtătorul de cuvânt al SJU, Mihaela Ţicleanu.

''Am avut 13 pacienţi transferaţi la noi, dintre care unul a decedat. Era în stare gravă. Mai avem 12 pacienţi internaţi. (...) Din păcate, de la Cărbuneşti, dată fiind situaţia, au fost aduşi fără acte'', a spus Mihaela Ţicleanu.

Ceilalţi pacienţi cu COVID transferaţi de la Spitalul din Târgu Cărbuneşti sunt în ATI.

''Unul este mai grav, din ce am înţeles'', a adăugat aceasta.

UPDATE 11:30 Poliţiştii gorjeni din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după defecţiunea apărută la staţia de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbuneşti, două persoane aflate la ATI decedând.

În cursul dimineţii au fost înregistrate două decese la persoane internate în secţia ATI a unităţii medicale, dar, până în prezent, autorităţile nu pot asocia decesele cu defecţiunea apărută.

"Avem două persoane decedate. Vorbim despre două persoane în stare foarte gravă internate pe secţia ATI. Din informaţiile transmise de către reprezentanţii spitalului, pacienţii nu au rămas niciun moment fără oxigen. O să se stabilească, cu siguranţă, ulterior dacă decesele au legătură cu defecţiunea", a spus purtătorul de cuvânt al ISU, Florin Chisim.

UPDATE 10:10:  Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a afirmat că alimentarea cu oxigen s-a întrerupt la ora 6.35.

“La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen. Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen. Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen. În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen. Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, a explicat Constantin Târziu.

El a menţionat că în secţia ATI erau 15 pacienţi.

“În secţia ATI din cei 15 pacienţi, 12 au fost transferaţi la Spitalul Judeţean, 2 decedaţi, dar nu pot spune 100% în momentul de faţă dacă decesul lor e din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv, unul a rămas intubat la noi şi încă cinci pacienţi, care aveau nevoie de oxigen au fost transferaţi la Spitalul Rovinari. Între timp am făcut rost de vreo 70 de butelii de oxigen”, a mai transmis managerul spitalului.

Constantin Târziu susţine că nu au mai fost niciodată probleme cu stocatorul de oxigen.

“Nu ştiu de ce s-a întâmplat aşa pentru că întotdeauna nu am avut probleme cu el, înainte de valul 4 am mărit numărul gurilor de oxigen, nu au fost probleme niciodată, nu ştiu ce s-a întâmplat, folosirea în cantitate foarte mare a oxigenului... Ieri am avut o întâlnire cu domnul prefect în care am spus că cel mai scump medicament astăzi este oxigenul. Stocatorul nu era vechi. Poate au fost şi pierderi de oxigen. Aveam pe cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia, şi ne-au spus că cantitatea de oxigen care este în saloane este puţin cam mare. Am căutat să vedem cauza, nu am descoperit nimic”, a declarat managerul spitalului.

El a menţionat că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.


 

La secția ATI erau internate 15 persoane, care au fost mutați în ambulanțe și li se administrează oxigen din butelii.

Astfel, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj transferă butelii de oxigen de la mai multe spitale din judeţ, conform purtătorulului de cuvânt al ISU, Florin Chisim.

Potrivit acestuia, a fost solicitat sprijin şi de la unităţi medicale din judeţele învecinate.

"Deocamdată nu există pacienţi afectaţi, există o rezervă de oxigen, dar trebuie să suplimentăm", a spus Florin Chisim, conform Agerpres.

Conform IGSU, din cadrul ISU Gorj se deplasează în sprijin 2 autospeciale pentru transport victime multiple și 4 ambulanțe SMURD, cu 16 butelii cu oxigen.

Totodată, din județele limitrofe acționează următoarele resurse:

ISU MH - 3 ambulanțe SMURD
ISU HD - 1 autospecială pentru transport victime multiple
ISU DJ - 1 autospecială pentru transport victime multiple, 1 ambulanță SMURD
ISU VL - 1 microbuz, 2 ambulanțe SMURD.

Mijloacele dislocate transportă în total 67 butelii de oxigen. 

Ministerul Sănătății anunță două decese

 

"Din primele informații deținute, la nivelul unității sanitare sunt internați peste 150 de pacienți infectați cu COVID-19, din care aprox. 80-90 pacienți care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienți care au fost internați în secția ATI. Din primele informații, la unitate sanitară există 2 decese, se analizează circumstanțele acestora", a transmis Ministerul Sănătății.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Pericol de explozie în Galați după ce o magistrală de gaz metan s-a spart. „Ne-am speriat foarte tare”
Pericol de explozie în Galați după ce o magistrală de gaz metan s-a spart. „Ne-am speriat foarte tare”

A fost panică joi noapte în câteva localități din apropierea municipiului Galați. Un zgomot puternic, asociat cu un miros înțepător de gaz, i-a făcut pe numeroși localnici să sune la 112. Cel mai rău a fost în comuna Braniștea.

Tangoul Argentinian, dans terapeutic pentru bolnavii de Parkinson. Cum ajută bolnavii să își recapete mobilitatea
Tangoul Argentinian, dans terapeutic pentru bolnavii de Parkinson. Cum ajută bolnavii să își recapete mobilitatea

Tangoul argentinian se dovedește un dans terapeutic pentru bolnavii de Parkinson. Pașii pe ritmuri sud-americane au ajutat mai mulți bolnavi din Iași să își recapete mobilitatea și bucuria de a trăi.  

Incendiu puternic într-un bloc din sectorul 3 din București. Două femei în vârstă au fost salvate de pompieri
Incendiu puternic într-un bloc din sectorul 3 din București. Două femei în vârstă au fost salvate de pompieri

Un puternic incendiu a izbucnit vineri într-un apartament dintr-un bloc din sectorul 3 al Capitalei.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.