Insecticidul care a trimis în spital elevii din București poate induce coma unui om

×
Codul embed a fost copiat

Un insecticid periculos, folosit în concentrație greșită, este cea mai probabilă cauza a intoxicării a zeci de elevi de la școală 133 din Capitală.

Medicii toxicologi care i-au tratat pe copii spun că substanțele folosite în clase afectează sistemul nervos central. Sunt, în esență, otrăvuri care ucid animalele mici și pot induce coma unui om cu greutate scăzută.

Poliția a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală. 25 de școlari au ajuns ieri la spital, după ce au făcut ore în clasele proaspăt igienizate de o firma privată.

Un dezinfectant pe baza de clor... și Insektum, otravă pentru gândăci, muște și ploșnițe, sunt cele două produse cu care o firma plătită de primăria Sectorului 4 cu 30.000 de euro anul trecut susține că ar fi făcut curățenie în școala 133. Atât de bine, încât 25 de elevi au fost luați cu salvarea de la ore. Aveau stări de leșin, vărsături, amețeli și probleme respiratorii. Cu alte cuvinte, intoxicați chimic, cu substanțe în concentrație necunoscută.

Profesor doctor Coriolan Ulmeanu, șeful secției de toxicologie: „Piretroidul este de unul singur responsabil de simptomatologie gravă. Agitație neuropsihică, convulsii, inclusiv comă. Deci semne clare de afectare cerebrală”.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

La mai puțîn de jumătate de oră după apelul la urgențe, 18 elevi de la școala 133 au ajuns la camera de gardă a spitalului Grigore Alexandrescu. Problema este că nimeni nu le-a spus medicilor ce produse și în ce diluții au fost folosite în mediul în care au stat copiii. S-au informat pe cont propriu. Și, pentru că nu există antidot pentru aceste substanțe, tratamentul a fost unul de susținere, cu lichide perfuzabile. La 24 de ore după incident au fost externați 4 din cei 5 copii care au petrecut noaptea aici.

Insecticidul lichid e produs chiar de compania din Giurgiu și are o rețeta strictă de preparare, cel mult 40 de mililitri la un litru de apă paralizează și ucid insectele. Reprezentanții firmei au refuzat să spună dacă au respectat protocolul. Cert e că n-au trecut informațiile în procesul verbal încheiat cu școala. Angajații n-au mai răspuns azi nici la telefoanele pentru urgențe, nici la sonerie...

Poliția s-a sesizat în urmă situației de la școală 133.

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt DGPMB: „Am început urmărirea penală pentru vătămare corporală și polițiștii sunt în faza în care ridică documente pentru verificări atât de la școală cât și de la firma care s-a ocupat de dezinsecție.

Școala 133 rămâne închisă însă până luni. Duminică se refac măsurătorile de risc toxic.

Daniel Băluță, primarul SEctorului 4: „Este clar că au fost comise greșeli și de aceea a fost reziliat contractul cu firma care s-a ocupat de această dezinfecție în școala 133 și vom încerca că până mâine să găsim o firmă dintre cele acreditate să continue astfel de activități”.

Medicii avertizează că și curățenia chimică făcută acasă cere precauții: nu amestecați produse diferite, părăsiți încăperea în timp ce produsul acționează și aerisiți bine sau îndepărtați urmele cu apă, așa cum cere eticheta.

Profesor doctor Coriolan Ulmeanu, șeful secției de toxicologie: „În România, din păcate, se practică `cineva mi-a dat într-o sticlă o substanță și mi-a spus că e foarte bună pentru gândaci`. Așa se tot plimbau substanțe care au omorât mulți adulți și copii. Acum există inclusiv online posibilitatea să te consulți cu o firma pentru deratizare și dezinsecție.

Firma suspectată că a provocat îmbolnăvirea copiilor oferea servicii și produse profesionale de deratizare, curățare și dezinsecție.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Nereguli găsite după acțiunea de dezinfecţie de la Școala 133 din Capitală. Decizia Primăriei
Nereguli găsite după acțiunea de dezinfecţie de la Școala 133 din Capitală. Decizia Primăriei

Dosar penal pentru vătămare corporală în cazul celor 23 de elevi de la şcoală 133 din Capitală care au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce în institutia de învățământ a fost făcută o dezinfecţie.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.