INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere. Firea: „Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional”
Din 10 iunie, Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” (INML) nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârsta femeii.
Decizia vine ca urmare a unei campanii la nivel național, lanastă pe 6 iunie, care a avut ca acop eliminarea testelor de virginitate. Campania #Denetestat a fost lansată de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF).
Conform edupedu.ro, entru eliminarea testelor de virginitate din legislația din România a fost lansată chiar o petiție online adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Decizia INML
Nota emisă de directorul Institutului Național de Medicină Legală precizează:
“Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate.
Având în vedere recomandările Comitetului națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femei cât și privind drepturile copilului, Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul raportului special privind eliminarea acestei virginității: o declarație interinstituțională WHO RHR / 18.15.2018, se dispune:
Art. 1 Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM, a examinării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM, precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06. 2022.
Art. 2 In cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliție, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare”.
Această testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru femei a fost condamnată în repetate rânduri chiar de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Națiunile Unite, împreună cu Organizația Mondială a Sănătății, au cerut încă din 2018 interzicerea acordării certificatelor care atestă virginitatea femeilor.
Chiar și așa, acest examen medical a continuat să fie practicat în România, fie la centrele județene de medicină legală, fie la INML. Doar în anul 2019, în România, au fost efectuate circa 1 000 de astfel de teste.
Firea: „Mă bucură decizia INML. Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional”
Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a salutat decizia Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, spunând că testarea virginității femeilor era de neacceptat si reprezenta un abuz fizic şi emoţional, dar și o formă de discriminare.
”Mă bucură decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei! Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional, până la urmă o formă de discriminare de gen. Prin dispoziţia prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a fost interzisă testarea virginităţii la cerere şi eliberarea unor certificate privind „integritatea” unei tinere. Sigur că vor exista în continuare controale medicale de specialitate acolo unde există suspiciunile unui viol, dar doar la solicitarea instituţiilor abilitate”, scrie Firea pe Facebook.
Ea afirmă că la discuţiile pe care le-a avut săptămâna trecută, l-a asigurat pe profesorul Cristian Curcă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, va sprijini orice decizie care apără drepturile femeilor şi a tinerelor din România.
Ministerul Familiei menţionează că e important ca şi celelalte servicii de medicină legală din ţară să ţină cont de hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală, şi să elimine aceste teste din practica de zi cu zi.
„Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut guvernelor, încă de acum zece ani, să fie oprită această practică. ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat, în 2018, o declaraţie comună prin care condamnă aceste practici, iar în Franţa şi Marea Britanie testările au fost deja interzise”, mai spune Firea.
Sursa: Edu.ro
Etichete: Gabriela Firea, teste de virginitate, INML, virginitate, ginecologie,
Dată publicare:
16-06-2022 14:04