De ce sunt importante vizitele la ginecolog chiar și după instalarea pre-menopauzei. Explicația medicilor

Ultima actualizare: 11-12-2020 09:42

Odată ce începe pre-menopauza, practica arată că se reduce numărul vizitelor la medicul ginecolog, dar tocmai în această periaodă controalele medicale sunt mai importante decât niciodată.

Din pre-menopauza crește riscul cancerelor genitale. Cum să nu mai avem cea mai mare rată de depistare târzie a cancerelor genitale din Europa?

Cele mai multe pacinte cred că dacă a trecut perioada fertilă, controlul ginecologic nu mai este important. Realitatea este inversul acestei credințe.

Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: „Există această idee că, odată ce ți-ai încheiat dorința de avea copii, nu revi la ginecolog. Când le întrebi când a fost ultima dată când ați fost la ginecolog o să-ți zică când am născut!”

Fie că vă aflați în perioada fertilă, fie că ați ajuns la pre-menopauză sau la menopauză, vizita la medicul ginecolog, anual, în lipsa simptomelor, trebuie să devină obligatorie. De ce? Principalul factor de risc pentru cancerul de sân și pentru cancerele aparatului genital este chiar sexul feminin. Pe măsură ce trece timpul, se adaugă și factorul de risc vârstă – ne spune statistică. Ce înseamnă control ginecologic complet?

Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist ginecolog: „Examenul ginecologic complet înseamnă un consult ginecologic cu recoltare de Babeș-Papanicolau, ecografie transvaginală, mamografie și ecografie bilaterală”.

După 40 de ani, mamografia se face din doi în doi ani, în lipsa simptomelor. Ecografia de sân bilateral – o dată pe an, indiferent de vârsta pe care o aveți și în lipsa simptomelor.

Dr. Costin Duțu, medic primar chirugie generală: „Ce înseamnă această educație mediacala - ne învață să avem grijă de noi. Avem tot timpul ideea că trebuie să aibă grijă de noi medicul, guvernul, familia. Noi suntem primele persoane care trebuie să aibă grijă!”

Aceste controale regulate nu împiedică apariția unui cancer de sân ori al unui cancer genital. Dar, prin controale regulate, boala va fi depistată în primele faze, când tratamentul conduce la vindecare.

În plus, vizitele anuale la specialist, în lipsa simptomelor, elimină tocmai frica de medic. Practic, veți merge la un control, în deplină stare de sănătate, fară să aveți ideea că mergeți la medic pe post de bolnav.

Dr. Costin Duțu, medic primar chirugie generală: „Bolnavul, când ajunge la medic, este într-o stare de copil, este speriat, este plin de prejudecați – ce așteaptă medicul de la mine, știe ce să-mi facă, oare o să mă plimbe. Mai întâi trebuie adus la o stare de adult, ca discuția să fie de la egal la egal”.

Aceste informații fac parte din educație medicală primară pentru sexul feminin.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO