Înmatricularea şi radierea vehiculelor va putea fi făcută online, fără deplasarea la sediile serviciilor publice comunitare

masini trafic
Shutterstock

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România.

Actul normativ crează cadrul legal pentru conceperea, operaţionalizarea şi gestionarea unei aplicaţii prin care cetăţenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înamtriculare, arată Ministerul Afacerilor Interne.

„Aplicaţia va fi gestionată de Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne şi va permite cetăţenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului şi, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operaţiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulaţie, precum şi declarare fiscală sau radiere din evidenţele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.). Procesul de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vechiculelor, prin oferirea posibilităţii efecturării acestor operaţiuni în regim on-line reprezintă un progres major pentru simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi instituţiile publice”, arată comunicatul de presă al MAI.

Ministrul de Interne Lucian Bode a precizat că, „prin ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri, amplul proces de modernizare şi eficientizare a serviciilor oferite cetăţenilor”.

„Posibilitatea de a înmatricula sau radia on-line un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituţii, pentru peste un milion şi jumătate de cetăţeni, care solicită aceste proceduri anual. Este un nou pas spre normalitate, normalitate confirmată şi de succesul de care se bucură în rândul cetăţenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în mandatul meu: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sancţiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea paşaportului, obţinerea avizelor pentru construcţii şi amenajarea teritoriului în format on-line., a declarat Lucian Bode, potrivit sursei citate.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) şi au fost efectuate 167.847 operaţiuni de radiere. Aplicaţia este programată să devină operaţională în cursul acestui an.

Proiecte majore de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne

Oferirea posibilităţii ca procedurile de înmatriculare şi radiere a vehiculelor să fie realizate on-line este al cincilea mare proiect de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2022-2023.

Ministerul Afacerilor Interne a creat şi gestionează platforma on-line hub.mai.gov.ro, destinată special eficientizării relaţiei cu cetăţenii.

Din luna februarie şi până în prezent, platforma hub.mai.gov.ro a înregistrat peste 1.155.000 de accesări, fiind create peste 145.000 de conturi de utilizator.

Certificatul de cazier judiciar, obţinut online

Prin intermediul acestei platforme, cetăţenii pot obţine din faţa computerului, pe loc şi gratuit, începând cu data de 1 Februarie 2023, certificatul de cazier judicar.

Pentru acest lucru este necesară crearea unui cont în platformă, fie direct, caz în care este necesară deplasarea o singură dată la o unitate a Ministerului Afacerilor Interne pentru confirmarea identităţii, fie prin intermediul Ghişeul.ro, caz în care nu mai este nevoie de deplasarea la o unitate a MAI, accesul facându-se cu credenţialele din portalul de plată a taxelor şi impozitelor.

De la operaţionalizarea secţiunii pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar şi până astăzi, 24 Mai 2023, au fost emise peste 121.000 de certificate de cazier judiciar.

Istoricul sanţiunilor rutiere, la un click distanţă

Începând din data de 18 Mai 2023, cetăţenii români care deţin permis naţional de conducere pot accesa on-line istoricul sancţiunilor rutiere., mai precizează sursa menţionată. Procedura de autentificare este similară celei pentru obţinerea certificatului de cazier judiciar, având la dispoziţie autentificarea directă prin intermediul platformei sau autentificarea prin intermediul Ghişeul.ro.

În mai puţin de o lună, peste 2.400 de cetăţeni au solicitat şi accesat istoricul propriu al sacnţiunilor rutiere.

Programări pentru eliberarea paşapoartelor, avize pentru urbanism, amenajare a teritoriului, dar şi autorizaţii de construcţie ori desfiinţare a construcţiilor, obţinute on-line

Prin intermediul platformei MAI a fost simplificată procedura de programare pentru obţinerea paşaportului românesc. Această operaţiune poate fi făcută tot prin accesarea hub.mai.gov.ro, cu un cont valid de utilizator şi parcurgerea câtorva etape simple şi intuitive.

De la operaţionalizarea serviciului până în prezent, prin intermediului HUB-ului, s-au programat peste 354.800 de persoane, mai transmite MAI.

De asemenea, prin intermediul aceluiaşi Hub pot fi depuse on-line documentele necesare pentru obţinerea avizelor de la Direcţia Generală Logistică a Ministerului Afacerilor Interne pentru urbanism, amenajare a teritoriului, dar şi autorizaţii de construcţie ori desfiinţare a construcţiilor. Au fost emise astfel, de către Direcţia Generală Logistică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, 1537 de avize începând cu anul 2022.

Proiectele de digitalizare au fost implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în scopul îndeplinirii obiectivelor stabilite prin Programul de Guvernare 2021-2024, în ceea ce priveşte dezvoltarea instrumentelor de e–guvernare pentru cetăţeni şi mediul de afaceri.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Traficul feroviar, afectat de vântul puternic, ploi şi ninsori viscolite, în judeţele aflate sub coduri meteo. FOTO
Traficul feroviar, afectat de vântul puternic, ploi şi ninsori viscolite, în judeţele aflate sub coduri meteo. FOTO

Traficul feroviar este afectat, vineri seară, de vântul puternic, ploi şi ninsori viscolite, în judeţele aflate sub avertizări meteo Cod galben şi Cod portocaliu.

Ucraina atacă Biserica Ortodoxă Română. Decizie bizară a Serviciului de Securitate
Ucraina atacă Biserica Ortodoxă Română. Decizie bizară a Serviciului de Securitate

Avocatul Eugen Pătraş, care este iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, afirmă că a primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul statului ucrainean pe o perioadă de trei ani.

Activitatea RAR, blocată în toată România. Ce se întâmplă cu șoferii prinși cu ITP expirat
Activitatea RAR, blocată în toată România. Ce se întâmplă cu șoferii prinși cu ITP expirat

Șoferii care au viza Inspecției Tehnice Periodice expirată ori au nevoie de un document de la RAR mai au de așteptat.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.