Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice", înaintată Curţii Constituţionale
Uniunea Salvaţi România (USR) anunţă că Parlamentul va înainta, vineri, iniţiativa cetăţenească "Fără Penali în funcţii publice" către Curtea Constituţională pentru controlul de constituţionalitate.
"Pe 21 septembrie au fost depuse 850.000 de semnături, dintre care aproximativ 800.000 validate de primari. Odată cu predarea semnăturilor la Parlament, preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, a predat un proces verbal cu alte aproape 100 de localităţi unde dosarele cu semnături au fost depuse în termen la primării de către împuterniciţii iniţiativei, dar autorităţile nu le-au validat în timp util pentru depunere sau chiar au refuzat să le mai elibereze. Procedura depunerii iniţiativelor cetăţeneşti prevede, în acest caz, posibilitatea depunerii semnăturilor în mai multe tranşe, chiar dacă s-a depăşit termenul prevăzut de lege, 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Astăzi au fost depuse semnături din municipiile Sfântul Gheorghe şi Târgu Secuiesc din judeţul Covasna plus alte câteva comune din ţară", se arată într-un comunicat al USR.
Conform aceleiaşi surse, grupul de iniţiativă a decis să nu mai aştepte listele din localităţile unde primarii nu vor să elibereze semnăturile.
"În contextul în care statul de drept este atacat fără precedent, considerăm că este momentul ca iniţiativa 'Fără Penali în funcţii publice' să meargă mai departe. I-am transmis mesajul nostru inclusiv preşedintelui Klaus Iohannis şi din aceste considerente am decis să continuăm procedura prin a informa Parlamentul că poate depune semnăturile la CCR pentru controlul de constituţionalitate. Este urgent ca iniţiativa să ajungă pe masa CCR şi apoi să înceapă procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat", a declarat preşedintele USR Dan Barna.
Acesta a adăugat că USR va intenta procese primarilor care refuză să respecte legea şi o încalcă flagrant, întrucât refuză să elibereze semnăturile cetăţenilor.
În mai multe localităţi din judeţele Suceva, Neamţ şi Vrancea, primarii au refuzat să elibereze semnăturile: judeţul Suceava (Mitrocu Dragomirnei, Raşca, Slatina, Valea Moldovei), judeţul Neamţ (Bărgăoani, Agapia, Dobreni, Bălţăteşti, Băleni), Vrancea (Mărăşeşti, Panciu, Mera, Garoafa, Corviţa, Poiana Cristei). În alte localităţi, primarii au refuzat să ateste semnăturile, de exemplu în Ghimbareşti (Constanţa), Bălăşeşti, Frumusiţa (Galaţi), Cireşu (Mehedinţi), Peştişani (Gorj), a menţionat USR.
Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării." Obiectivul USR este declanşarea referendumului "Fără Penali în funcţii publice".
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!