Îngrijorător. Mulți dintre cei care își doresc o carieră militară nu sunt în stare să treacă de probele fizice
Mulți dintre cei care își doresc o carieră militară nu sunt în stare să treacă probele fizice, deși vorbim de un barem de nivel mediu.
Este concluzia Statului Major al Apărării, după evaluarea primei serii de recruți de anul acesta.
Și mai îngrijorător este că 18 % dintre cei rămași au picat proba psihologică, lucru care îi sperie și pe medici, ținând cont de faptul că testele nu sunt urmate și de recomandări. Doar 40% dintre posturile de soldați profesioniști au fost ocupate.
Cea mai mare campanie de recrutare pentru soldați profesioniști din ultima vreme s-a desfășurat de la începutul anului în întreaga țară.
Pentru cele 5.093 de posturi oferite de Armata s-au înscris inițial 6.448 de români cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Din păcate, peste 1500 dintre ei au fost respinși din cauza condiției fizice. Mai exact, nu au fost în stare să treacă probe simple de echilibru și îndemânare sau să alerge doi kilometri în zece minute și jumătate.
Locotenent colonel Claudiu Panait - comandantul Centrului Militar Zonal Sector 5 din București: ”Le spunem exact pentru ce și cum să se pregătească, astfel încât numărul de admiși să fie cât mai mare. Unii se prezintă la probe fără să poată lua aceste bareme minime”
Reporter: De ce? Cred că îi ajută cineva?
Claudiu Panait: ”Vă pot vorbi și din calitate de părinte, cu ce dificultăți mă confrunt eu. Am două fete minunate și ne e din ce în ce mai greu să compensăm eliberarea endorfinelor prin ecranele albastre. E mai greu să le obții făcând mișcare, mergând la un teren de sport, alergând. Sunt probleme cu care eu și apropiații mei ne confruntăm.”
La testarea psihologică, o altă probă eliminatoare, s-a constatat că 18% dintre recruții rămași nu sunt apți să lucreze în armată.
Numărul lor i-a îngrijorat pe psihologi.
Gabriel Diaconu - psiholog: ”În momentul în care ai o astfel de cifră, de fapt ai o radiografie a stării de sănătate mentală, la nivel național. Ce ne spune asta? Că sănătatea mentală a românilor nu e cea mai bună. E o cifră îngrijorătoare, pentru că în condiții limită să nu avem luxul de a alege cei mai buni soldați. Psihologii care administrează aceste teste, chiar și în aceste condiții, ar trebui să dea un feedback onest candidaților și chiar să le facă o recomandare, dacă e cazul că ei să vorbească cu cineva.”
Alți peste 900 de recruți s-au retras singuri pe parcursul testărilor iar în final au fost acceptați doar 2.626 - nici jumătate din câți s-au înscris inițial. Reprezentanții Armatei sunt însă optimiști.
Lt Col Claudiu Panait - comandantul Centrului Militar Zonal Sector 5 din București: ”Pentru locurile rămase libere în seria 1, la soldații gradați profesioniști, se va începe o nouă etapă de selecționare începând luna mai a anului curent.”
Pe lângă vârsta de pensionare anticipată, recruții sunt atrași și de noile salarii majorate.
Potrivit MApN, cel mai mic venit net pentru un recrut nou este de 4.399 de lei, iar cel mai mare poate fi și de 5.765 de lei.
În plus, au normă de echipament, indemnizații de transport și bani de chirie.