Înghesuială în transportul în comun, după reducerile decise de STB. Pasagerii se tem de infectare
Reducerea mijloacelor de transport în comun, în special în București, conduce la situații revoltătoare și periculoase totodată.
În anumite zone ale Capitalei se creează aglomerație în stații, iar călătorii se înghesuie în autobuze ori troleibuze. Cei mai afectați sunt cei din localitățile aflate în jurul Capitalei. În stațiile de pe traseu, oamenii așteaptă uneori și două ore pentru o mașină care să-i ducă la muncă.
Oamenii care locuiesc în comunele din județul Ilfov se plâng că așteaptă după mașină o oră, chiar și două ore.
Când au văzut echipa de filmare, cetățenii au răbufnit. Se plâng că așteaptă în condiții îngrozitoare, fără protecție pentru soare și ploi, fără vreo toaletă în apropiere, încărcați cu sacoșe cu mâncare.
Femeie: „Spune să stăm la un metru și jumătate distanță unul de altul. Este frumos așa, uitați, sunt 100 de persoane aicea. Noi ce facem. Stăm de la 12.30 și e 13.50."
Bărbat: „Merge foarte greu. A desființat mașinile care erau, circulau aicea și așteptăm la STB."
Oamenii spun că sunt nevoiți să meargă la muncă, la farmacii ori să-și cumpere de mâncare. Toți se tem că se pot infecta în stație ori autobuz.
Femeie: „După opt ore de muncă, stai și te chinui și aștept două ore. Încercăm să păstrăm cât putem de mult distanța.”
Reporter: „Reușiți când este aglomerat în autobuz?”
Femeie: „Sincer nu prea. Dar cu ce trăim?"
La un moment dat aplicația STB arată că autobuzul de pe linia R452 urma să vină într-o oră și opt minute.
Aglomerate sunt și multe linii orășenești din București. Tramvaiul 36, de exemplu, este mereu plin, spun călătorii.
Pensionară: „Aș încerca să stau, dar dacă vine atât de greu tramvaiul, cum să stau mai mult. Eu m-am așezat într-un colț, dar pe urmă au venit și asta este nenorocirea mare. Să mai bage două, trei tramvaie de 36."
Sub protecția anonimatului, angajați ai Societății de Transport București ne-au declarat că nu au cum să ajungă mai des în stații, pentru că parcul auto a fost redus până la 40 la sută.
Șofer: „Nu mai este parcul întreg.”
Reporter: „Păi, și oamenii? Așteaptă câte două ore.”
Șofer: „Asta este procedura. Oamenii să mai stea și acasă."
Reporter: „Dacă ați avea program normal, oamenii nu ar aștepta atât.”
Șofer: „Nu, nu ar aștepta. De exemplu, înainte erau cinci mașini și acum sunt trei. Program de sâmbătă, duminică."
STB și-a redus și personalul. Din cei 11.000 de angajați peste 2.000 sunt în șomaj tehnic. Într-un comunicat oficial, Societatea de Transport București anunță că programul și salariile angajaților au fost reduse cu 80 la sută.
Însă, reprezentanții STB nu au dorit să prezinte un punct de vedere referitor la problemele cauzate de reducerea parcului auto.