Declaraţie incredibilă a şefei DSP: Suceava are un număr atât de mare de cazuri Covid-19 pentru că raporta teste, nu bolnavi
Suceava a raportat săptămâni la rând numărul de teste efectuate și nu cel al persoanelor contaminate, acesta fiind unul din motivele pentru care apare cu cel mai mare procent de cazuri Covid-19 din România, dezvăluie șefa DSP din acest județ.
Numărul foarte mare de cazuri de Covid-19 raportat în județul Suceava și diferențele care apar între numărul total de cazuri, pe de o parte, și suma cazurilor de persoane vindecate, încă pozitive și decese, pe de altă parte, duce la concluzia că undeva pe traseul raportărilor există o eroare.
Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv și nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, șefa DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, a răspuns că este foarte posibil, scrie Monitorul de Suceava.
Suspiciunea că undeva există o greșeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul județelor.
Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”.
„Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat dr. Trifan.
Cum a fost posibilă eroarea
Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă și lipsei de personal, mai ales a informaticienilor.
La începutul pandemiei, funcționarii DSP lucrau în ture de câte 4 ore la introducerea datelor în sistem, fiecare după propria metodă și pricepere, calificarea celor mai mulți dintre ei nefiind informatica.
Este posibil ca fiecare să fi introdus rezultatele pozitive venite pe tura lui, fără să verifice dacă persoana respectivă este la primul test pozitiv sau dacă a fost un rezultat la o retestare.
Prin urmare, în loc să fie raportată o persoană cu trei rezultate pozitive, în sistem apar trei cazuri pozitive. Același lucru ar putea să fie valabil și la raportarea cazurilor noi.
Dr. Trifan a spus că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai.
Același lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate.
Nu se știe de unde provin 736 de cazuri
”Ieri spitalul s-a mobilizat exemplar pentru actualizarea listelor. Eu am verificat personal toți vindecații, până la începutul acestei luni. Am luat caz cu caz”, a declarat dr. Trifan.
De asemenea, de circa două săptămâni DSP Suceava lucrează pe platforma informatică „Corona”, astfel încât evidența se poate ține precis.
Joi, în județul Suceava au fost raportate 3.370 de cazuri de infecție cu COVID-19. Conform DSP, sunt 566 de cazuri încă active, 1.894 de persoane declarate vindecate și 174 de decese.
Diferența de 736 de cazuri nu se știe de unde provine, dar potrivit directorului DSP, este foarte posibil să fie vorba despre teste de control efectuate pentru o parte dintre cei 2.633 de suceveni încă pozitivi, vindecați sau decedați, identificați în mod cert.
Sursa: C.A., Monitorul de Suceava
Etichete: suceava, coronavirus, teste, dsp,
Dată publicare:
15-05-2020 08:30