Incidența în București a ajuns la 5,57. Măsurile care se iau după valoarea de 6
Capitală se apropie cu pași repezi de incidența de peste 6 la mia de locuitori și de măsuri mai drastice de combaterea a îmbolnăvirilor.
Poliția locală a făcut controale în piețe și în alte spații publice și a împărțit avertismente și amenzi. O amendă de 10 mii de lei, maximul prevăzut de lege, au primit-o însă liberalii pentru organizarea congresului de sâmbătă la care au participat 5 mii de oameni și șeful statului. Au fost sancționați pentru că un unele momente nu s-a purtat masca, iar distanță minimă de siguranță nu a fost respectată.
Într-o singură zi, Capitala a ajuns de la o incidență de 4,95 de cazuri la mia de locuitori la 5,57. Autoritățile locale se pregătesc pentru noi restricții.
În primul rând, la o incidență cuprinsă între 6 și 7,5 la mia de locuitori se impune carantina de noapte de vineri până duminică, de la 8 seara până la 5 dimineața. Cei nevaccinați pot circula în acest interval doar cu declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, în timp ce pentru persoanele imunizate, pentru care au trecut 10 zile de la rapel nu se impun restricții.
Tot în zilele de weekend magazinele se închid și mai devreme, la ora 18. După 6 la mie, vor fi interzise nunțile și botezurile, dar și concertele sau spectacolele în aer liber. Restaurantele, teatrele și cinematografele vor fi închise. Școlile trec în sistem online, indiferent că sunt de stat sau private. Ar putea rămâne deschise afterschool-urile și centrele educaționale.
Decizia finală va fi luată de Comitelul Municipiului București pentru situații de Urgență.
Pentru stoparea valului de îmbolnăviri, autoritățile sunt decise să-i sancționeze pe cei ce încalcă legea. Partidul Național Liberal a fost amendat cu 10 mii de lei pentru congresul de sâmbătă.
„Sancționarea organizatorului care considerăm că nu și-a luat măsurile de a purta mască și de a păstra distanța, a fost sancționat cu 10 mii de lei”, a transmis Bogdan Berechet, șeful Poliției Capitalei.
Șefa DSP spune că această creștere de îmbolnăviri în București este reală și că au fost raportate în plus doar 1400 de cazuri care nu fuseseră confirmate în ultimele zile.
„S-a întâmplat din cvasi-motive. Pe de o parte, pentru că nu avem posibilitatea de a lua legătura cu pozitivul întrucât numărul de telefon nu există pe buletinul respectiv, fie numărul de telefon este greşit, fie nu răspunde la telefon. Până când nu dăm de ei, nu avem cum să alocăm”, a explicat Oana Nicolescu, director executive al DSP.
Agenții Poliției Locale au patrulat prin stațiile aglomerate din Capitală și mijloacele de transport în comun. Cei ce nu purtau masca au primit deocamdată un avertisment.
Polițiști au făcut controale și în piețele din București, unde a masca de protecție a devenit obligatorie.
În restaurante sunt verificați deocamdată doar clienții. Nu este foarte clar însă ce sancțiuni pot primi proprietarii care permit accesul celor fără certificate verzi. Conform unor surse din Poliție, inspectorii ITM ar fi cei care ar trebui să îi sancționeze. Reprezentanții Inspectoratul Teritorial de Muncă ne-au transmis însă că responsabile sunt Jandarmeria și Poliția Română.
„Polițiștii verifică clienții care s-au prezentat la sediul operatorului economic verifică dacă într-adevăr certificatul îi aparține persoanei care l-a prezentat dacă clientul respectiv prezintă un certifiat care nu-i aparține riscă o sancțiune contravențională iar dacă certificatul respectiv a fost dobândit în fals se deschide o lucrare penală în acest sens”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
În prezent, 500 de persoane sunt suspectate de polițiști că au emis certificate false de vaccinare ori au folosit asemenea documente.