Procesul ”Mineriada”. Virgil Măgureanu, întâmpinat cu huiduieli. Un bărbat a leșinat

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Dosarul mineriadei din iunie 1990 a început cu stângul la Curtea Militară de Apel. Sala a fost neîncăpătoare pentru sutele de oameni citaţi ca victime sau urmaşi ai celor care au murit sau au fost bătuţi crunt în timpul Mineriadei.

Spiritele s-au încins când oamenii au fost nevoiţi să aştepte afară în frig ca să fie legitimaţi de jandarmi înainte de a intra.

În acest dosar sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii fost şef de stat Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu.

Este cu siguranță unul dintre cele mai complexe dosare, cea mai complexă cauză care există pe rolul instituțiilor judiciare din România, pentru că dosarul numără câteva sute de volume de mărturii, de probe, peste 2000 de pagini de rechizitoriu, peste 1300 de victime, 500 de martori.

Reprezentanților justiției le-a fost greu să găsească o sală adecvată pentru derularea acestui proces. La Curtea Militară de Apel, sala de judecată nu a fost încăpătoare pentru sutele de oameni care au fost citați la primul termen, chiar dacă este vorba de o cameră preliminară unde sunt discutate chestiuni procedurale, oamenii au ținut să răspundă cu prezența. Unii au venit chiar și din străinătate.

Singurul care a venit să asiste la acest proces dintre cei puși sub învinuire a fost Virgil Măgureanu. Se pare că apărătorii fostului președinte Ion Iliescu l-au sfătuit să nu participe.

"Ani grei să faci, criminalule!", i-au strigat oamenii lui Virgil Măgureanu.

Oamenilor le-a fost greu să intre, unii au renunțat și au plecat acasă, au fost legitimați mai întâi de Jandarmerie, asta este procedura, dar nu a fost spațiu să intre toată lumea.

Ședința trebuia să înceapă la ora 09:00, dar a început la ora 10:20, iar în acest moment încă sunt citați martorii care s-au prezentat. Au trecut câteva ore și încă nu au început să se discute chestiunile procedurale.

La proces s-au prezentat oameni bătrâni care au rămas cu afecțiuni medicale fizice și psihice în urma bătăilor suferite din timpul Mineriadei. Unuia dintre aceștia, un bărbat de aproximativ 50 de ani, i s-a făcut rău și a fost preluat cu o ambulanță SMURD.

Oamenii prezenți s-au organizat imediat și au semnat o petiție pe care o vor înainta judecătorului, prin care cer să se găsească un spațiu adecvat pentru acest proces crucial.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO