Închiderea şcolilor împarte părinții în două tabere. Mulţi se tem că anul şcolar e pierdut

Ultima actualizare: 06-11-2020 20:05

Şcolile şi grădiniţele de stat, ori private, s-ar putea deschide abia pe 8 decembrie. Adică la două zile distanţă de la alegerile parlamentare, timp în care sălile de curs vor fi dezinfectate.

Însă, acest lucru va fi posibil numai dacă numărul de îmbolnăviri va scădea semnificativ. În acest moment, mulţi părinţi, dar şi dascăli, se tem că acest an şcolar ar putea fi pierdut.

De luni, 9 noiembrie, se închid toate şcolile şi grădiniţele. Singurele care mai primesc copii sunt creşele şi centrele educaţionale private, cunoscute drept after school.

Școlile şi grădiniţele rămân închise pentru 30 de zile. Aşadar, cel puţin teoretic, copiii vor sta acasă de luni 9 noiembrie până luni 7 decembrie, însă ministrul educaţiei a anunţat că, având în vedere că alegerile se vor desfăşura în şcoli pe 6 decembrie, practic elevii se vor întoarce în unităţile de învăţământ abia după data de 8 decembrie, după ce sălile în care se va vota vor fi dezinfectate.

În noile condiţii, şedinţele cu părinţii de la şcoală, s-au mutat în familie.

„Hai să vedem, mami, cum facem de luni, că amândoi învăţaţi de acasă” îi spune o mămică fiului său.
Alex: Păi avem un birou sus în cameră, la noi, şi unu jos în living. Mateo are ore de la 8 la 12, el o să facă sus în camera noastră, apoi eu o să încep de la 2 jos în living”
Mama: „Nu e bine, aici jos în living, că noi trebuie să coborâm să mâncăm prânzul''.

Restricţia care vizează trecerea tuturor orelor în sistem online a împărţit adulţii în două tabere. Acest lucru se vede limpede în sondajul făcut de federaţia naţională a asociaţiilor de părinţi. Aproape 100.000 de oameni au fost întrebaţi, printre altele, dacă sunt de acord sau nu cu trecerea în scenariul roşu:

47,2% dintre părinţi au declarat că nu sunt de acord cu închiderea şcolilor, iar într-o măsura aproape egală, alţi 45,2% spun că este o măsură bună de protecţie pentru copii, profesori şi pentru familiile lor.

Iulian Cristache, FNAP: „Este clar că aproape 50% dintre respondenţi au spus că s-au săturat de scenariul 3, poate fi o consecinţă a faptului că online-ul nu este aşa cum noi ni-l dorim. Este clar că vom avea un an compromis, vin decizii luate în intervale scurte de timp, şi părinţii sunt bulversaţi, şi elevii sunt bulversaţi ''.

Reprezentanţii elevilor susţin că închiderea şcolilor este un act iresponsabil.

Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: „A închide acum toate şcolile, în condiţiile în care, din nou, nu toţi elevii au acces la internet, şi revenim la această situaţie, reprezintă o problemă reală, laşi în urmă sute de mii de elevi, solicităm guvernului o analiză amănunțită''.

Până în acest moment, la nivel naţional, din cele 250.000 de tablete promise de autorităţi, în vară au ajuns la elevi puţin peste 43.000.

Părinții care de luni trebuie să renunţe la serviciu pentru a sta acasă cu copiii trebuie să ştie că pe baza unei cereri şi a unei declaraţii angajatorul le poate plăti 75% din salariu mediu brut. În luna octombrie, când aveam doar un sfert dintre şcoli închise la nivel national- 4.102 părinţi au fost în concediu pentru a sta acasă cu copiii. Însă, cu siguranţă numărul lor va creşte de acum, cel puţin în următoarea lună.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO