Începe școala. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Vor avea sau nu voie părinții să participe la festivități
Aproape trei milioane de elevi vor reveni în bănci începând de luni, iar ministerul educaţiei anunţă că festivitățile de început de an se pot desfăşura fără nicio restricţie.
Anunţul a venit în contextul în care unele unități de învățământ ar fi cerut părinţilor să rămână dincolo de gardul școlii pentru a evita aglomerația.
La o școală din Bucureşti, manualele îi așteaptă deja pe elevi pe bănci.
Teodora Michel, profesor la Școala Gimnazială Uruguay: (Reporter: De la ce oră ați venit la școală?) Ooooo, de la 8 în fiecare zi. Ca să văd ce aș putea să scriu pe tablă, să îmi fac catalogul, să ascut creioane, adineauri mă ocupam cu ascuțitul de creioane, să fie acolo. Avem dulapul cu tot felul de materiale de igienizare, de dezinfectare, acolo e o gamă întreagă de săpunuri”.
Însă la unele școli încă se lucrează. La Liceul Tehnologic "Constantin Brâncuși" din București, de pildă, una dintre clădiri este în reabilitare din aprilie.
Gabriela Machidon, directorul Liceului Tehnologic "Constantin Brâncuși": “Laboratoarele noastre au devenit săli de curs. Suntem în ultimele retușuri. Copiii vor învăța în condiții foarte bune, cu toate că unul din corpuri și atelierul sunt deja în reabilitare și modernizare.”
Festivități, după câțiva ani de restricții
Festivitățile de la începutul acestui an şcolar vin după ani de restricţii. Ministerul Educaţiei a anunţat că părinţii pot veni la deschiderea oficială.
Luni dimineață curțile școlilor vor fi pline de copii și părinți, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Sunt însă și părinți care vor privi ceremoniile din drum și asta pentru că unele unități de învățământ au restricționat accesul în curți și clase pentru a evita aglomerațiile. Ministerul Educației recomandă, totuși, școlilor să îi lase pe părinți să fie alături de copiii lor măcar la festivitățile din prima zi de școală.
Elevii din 374 de unităţi de învățământ vor începe anul în alte școli, pentru că cele în care ar trebui să învețe sunt în renovare sau se reabilitează. În plus, aproape patru mii de clădiri funcționează fără autorizație de incendiu.
Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al IGSU: "Pe timpul acțiunilor desfășurate în unitățile de învățământ au fost executate peste 6600 de instruiri și exerciții de evacuare și intervenție la care au participat mai bine de 220.000 de preșcolari elevi cadre didactice și personal auxiliar."
Pentru ca totul să fie fără probleme, peste o mie de jandarmi vor patrula în apropierea unităților de învățământ, iar în primele zile de școală polițiștii rutieri vor înteți controalele în trafic.