Cât costă o uniformă școlară în acest an. La școlile private, prețul unui costum poate ajunge la câteva sute de euro
Se apropie școala, așa că mulți părinți au început să pregătească uniformele pentru cei mici. Pe lângă școlile private, sunt tot mai multe unități de stat care au uniforme.
Elevii mai mari spun că s-ar descurca mai bine fără ele, dar bobocii se mândresc cu aceste haine și cu însemnele școlilor în care învață.
Cămăși, sacouri, veste sau cravate, în culorile fiecărei grădinițe sau școli, toate pot fi cumpărate la comandă. Mai greu este pentru cei mici, neobișnuiți cu astfel de ținute.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ariana Radu, director de comunicare: „Avem câteva modele standard, însemnând veste tricotate, cardigane tricotate, mai nou și hanorace și echipament de sport, iar pe lângă acestea mai sunt cămăși și variante de fuste pentru fete sau pantaloni. Ele pot fi brodate cu ecusoane în funcție de școala respectivă. De exemplu, tricourile polo sunt undeva la 40 de lei, vesta este 60 de lei, cardiganele 70 de lei”.
În total, o uniformă completă ajunge să coste în jur de 300 de lei. Iar dacă ținem cont că un copil are nevoie de mai mult de o cămașă, prețurile cresc.
În timp ce un tricou alb și o pereche de pantaloni ar costa în jur de 100 de lei.
Elevii care nu poartă uniforma nu poti fi sancționați
Ana începe clasa a 12-a, iar uniforma este obligatorie la ea în liceu. Tricoul alb, inscripționat cu însemnele liceului și blugii nu trebuie să lipsească. Altfel riscă sancțiuni. Asta deși potrivit Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ e interzis să fie sancționați elevii care nu poartă uniforma.
Ana, elevă: „Primim o mustrare și la trei mustrări scrise ni se scade nota la purtare. Nu putem să ne exprimăm personalitatea noastră. Majoritatea dintre noi suntem mai timizi și nu putem să ne exprimăm verbal și avem nevoie să ne exprimăm prin vestimentație”.
Adolescenții le acceptă cel mai greu, recunoaște și directoarea unei școli. Din toamnă vrea să aleagă uniforma astfel încât să le placă și lor.
Minodora Vișan, director școală gimnazială: „M-am gândit să-i încurajez și pe elevii de gimnaziu să poarte uniformă oferindu-le o alternativă de acum tricou și hanorac, pentru că este o modă acum cu hanoracul imprimate cu emblema școlii. Dacă stau să mă gândesc pe un termen lung, între a cumpăra diverse obiecte vestimentare de diverse prețuri cred că este mai ieftin să cumpere un tricou și un hanorac, o uniformă cu care să se îmbrace un an de zile”.
Nu este și cazul școlilor private. Mai toate au uniforme.
Tova Ben Nun Cherbis, fondatoare școală privată: „E obligatorie uniforma la noi în școală. Am dorit foarte, foarte mult copiii să se simtă lejer. Sunt două feluri de uniformă, uniformă pentru primar și gimnaziu și liceenii au ceva în plus, uniforma de protocol. Sunt mândri, simt o mândrie și simt o apartenență”.
La școlile private, însă, costurile uniformelor pot atinge și la câteva sute de euro.