Începe cel mai delicat proces de judecată a unui înalt ierarh BOR

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Miercuri 16 August 2017 18:03
Categorie: Actualitate

Biserica Ortodoxă Română începe cel mai delicat proces de judecată a unui înalt ierarh din istoria sa de aproape 150 de ani.

Joi, Sfântul Sinod se întruneşte în mod excepţional la Bucureşti, ca să decidă soarta lui Corneliu Bârlădeanul, episcop de Huşi.

Acesta e acuzat că a necinstit haina preoţească, după ce a fost înregistrat, în ipostaze intime cu un bărbat. Reprezentanţii Patriarhiei Române sugerează că după tranșarea acestui caz scandalos, normele şi regulamentele bisericeşti vor fi înăsprite, inclusiv pentru înaltele feţe bisericeşti.

De o lună, episcopul Corneliu Bârlădeanul, în vârstă de 51 de ani, nu are voie să slujească, după ce a fost filmat în ipostaze compromiţătoare alături de un bărbat, şi el preot cu parohie.

O comisie de jurişti de la Patriarhie a studiat probele şi a emis o propunere de sancţionare, deocamdată secretă. Autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe îi va judecă faptele începând de joi, iar episcopul e aşteptat şi el pe Dealul Mitropoliei.

Episcopul de la Husi, judecat de 50 de inalti clerici din tara si strainatate. Fost elev: Sa nu spuna ca nu e el, nesimtitul

Este prima oară în cei 92 de ani de când a luat fiinţă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când înalţii ierarhi sunt chemaţi să judece o acuzaţie de imoralitate - mai precis, de practici homosexuale - adusă cu probe video unui membru al sau.

Sunt convocaţi toţi cei 55 de înalţi ierarhi din ţară şi din străinătate, inclusiv din Australia şi Nouă Zeelandă, Canada şi toată Europa. Aceştia vor spune o rugăciune împreună, apoi vor intra în discuţiile despre comportamentul Episcopului de Huşi.

Filmul a apărut după ce 3 preoţi au fost reţinuţi de DNA pentru că şi-ar fi şantajat şeful, pe episcopul Bârlădeanu, cu publicarea acestor imagini. Bârlădeanu a susţinut că imaginile sunt trucate şi a cerut o expertiză făcută în altă ţară.

Dar Patriarhia Română a confirmat că în imagini era totuşi înaltul cleric. Ce va face joi, nu ştiu nici superiorii lui.

Preafericitul Părinte Corneliu Bârlădeanul poate cere singur să se retragă din cler; în acest caz, îşi va pierde funcţiile şi statutul de preot şi judecata va fi suspendată. Sau poate rămâne ca martor la dezbaterea Sinodului şi vineri i se va permite să se apere şi să prezinte probe în apărarea sa.

Dacă Bârlădeanul nu va părăsi de bunăvoie Biserica, Sfântul Sinod va constitui o comisie restrânsă de mitropoliţi şi episcopi, şi va începe un proces similar cu cele din instanţele obişnuite.

Decizia nu va fi totuşi definitivă. Dacă învinuitul nu va dori să o accepte, poate face apel, iar cazul va fi preluat de o a doua comisie.

Tot Sinodul va tranşa în următoarele zile situaţia celor trei preoţi suspectaţi de şantaj, care în schimbul tăcerii i-au cerut episcopului funcţii şi o sută de mii de euro.

După şedinţa extraordinară a Sfântului Sinod, pe toţi şefii Bisericii Ortodoxe îi aşteaptă un regulament mai strict privind morala şi expunerea publică, menit să prevină asemenea derapaje.

 

Episcopul de Huşi ar trebui să îl cerceteze disciplinar chiar pe partenerul său din filmările scandaloase

Episcopul de Huşi ar trebui să îl cerceteze disciplinar chiar pe partenerul său din filmările scandaloase

VIDEO PROTVPLUS.RO

protest, piata victoriei, - 4

Protestul diasporei din 10 august nu a primit aviz de la Primăria Capitalei

S-au modificat condițiile în care românii pot călători în străinătate cu copiii minori

Teodorovici: Guvernul va adopta în acest an măsura privind amnistia fiscală

Ministrul Energiei a trimis Corpul de Control la exploatarea minieră Lupeni

Frații suspectați că au ucis trei persoane, lăsați liberi de judecători

Băcăuanii au ieşit în stradă din cauza lipsei apei potabile: "Ne-a ajuns cuțitul la os"

coada aeronava

Coada avionului prăbușit, IAR 99-Șoim, recuperată. Martor: "A bubuit odată”

Câți bani a pierdut un bărbat la păcănele. Nu a mai rezistat și a distrus aparatul

Fiul de magistrați din Craiova, care a provocat un accident mortal, reținut

Bătaie cu bâte și pietre în Galați. Scandalul a pornit de la o programare la frizer

Un microbuz a intrat într-un copac, în Capitală. Șase persoane au fost rănite

Dezastru în Arad, după o ploaie torenţială: podețe rupte, gospodării inundate. "Vai de noi"