Încep pregătirile pe litoral pentru noul sezon. În Mamaia unii operatori cern deja nisipul ca să devină fin
Pe litoral încep timid pregătirile pentru noul sezon estival, dar încă nu există o dată certă privind terminarea lucrărilor.
În Mamaia, unii operatori cern deja nisipul ca să devină fin și de calitate. În alte locuri, însă, operațiunea este mai grea pentru că furtunile din ultimele luni au cimentat pur și simplu suprafețe întregi. În plus, în sud, zeci de hectare de plajă sunt încă neatribuite, iar Apele Române nu pot spune exact când se vor organiza licitațiile.
Chiar dacă suntem abia la început de februarie, unele plaje încep deja să se pregătească pentru vacanța de 1 Mai și cea de vară. Și asta pentru că starea nisipului nu este una prea bună.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Furtunile violente care au ajuns pe litoral în ultimele luni, dar şi gerul, au transformat nisipul într-unul tare, bătătorit, cu aspect de ciment. Iar în felul acesta arată toate plajele care au fost extinse.
Florin Zainescu, cercetător: "În timpul furtunii, valurile cu energia lor acţionează ca o sită și preiau sedimentele mai fine, iar în loc în apropierea plajei rămân doar sedimentele mai grosiere".
Ca să deschidă la timp, unii administratori au început mai devreme, inclusiv cu muncitori din străinătate. Pe acest sector de 5 mii de metri pătrați lucrează de zor opt cetățeni din Nepal.
Nisipul cu scoici, alge și alte impurități este luat cu lopata și aruncat în două site uriașe.
Nisipul, altădată fin, a dispărut odată cu lărgirea plajelor.
Femeie: "Nu te poți bucur/să te plimbi cu plăcere pe plajă".
Bărbat: "Pentru bebeluș poate nu e prea bun, pentru că se joacă în nisip și se poate tăia la deget."
Pe de altă parte, în sudul litoralului, zeci de hectare de plajă sunt acum ale nimănui, iar Apele Române nu au anunțat încă licitațiile.
George Lică, președintele Asociației Patronale Eforia Turistică: "Dacă avem undeva la 70 de operatori în Eforie, aproape jumătate au contractele expirate."
Operatorii din turism așteaptă acum să afle când se va organiza concesionarea plajelor.