Incendiul de la Glina a fost stins abia după 22 de ore. Norul toxic a dus la depăşirea limitelor admise pentru poluare
Incendiul puternic izbucnit miercuri seară la un centru de colectare și reciclare a deșeurilor de la marginea Bucureștiului a fost stins abia după 22 de ore.
Au ars zeci de maşini date la casat, iar în aer s-a ridicat un nor de fum gros, care a dus din nou la depăşirea limitelor de poluare. Ministrul Mediului a cerut verificarea centrelor REMAT din toată țara.
Organizațiile de mediu au bănuieli că în aceste centre și în apropierea lor se ard deșeuri pentru fier vechi, iar aerul din orașe este foarte poluat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Norul toxic provocat de incendiul de la Glina, în zona Bucureştiului a dus la depăşirea limitelor admise pentru poluare cu cel puţin 15 procente, a transmis Ministrul Mediului.
Centrul REMAT care a ars nu avea bazine de apă, din care pompierii să îşi alimenteze autospecialele. Acum, patru instituţii au deschis anchete.
Poliţiştii oraşului Popeşti Leordeni şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu au deschis un dosar penal în acest caz pentru distrugere din culpă. O altă anchetă este cea a pompierilor care urmează să stabilească cu exactitate cauza acestui acestui incendiu. Şi Ministerul Mediului face propriile cercetări şi a cerut Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să verifice toate centrele REMAT din ţară ca să vadă dacă sunt pregătite în faţa unor astfel de incendii.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Eu nu ştiu cum le-a dat voie cineva de la ISU să funcţioneze cu tone de deşeuri pe platformă inflamabile fără să fie pregătiţi, motiv pentru care astăzi am cerut, după o discuţie cu domnul ministru Bode, ca IGSU să verifice toate unităţile similare din ţară care lucrează în domeniul colectării, transferului, depozitării sau procesării deşeurilor."
În acest caz ar putea fi un accident, spun surse din rândul pompierilor. Cu alte cuvinte, angajații ar fi folosit aparate de sudură şi o scânteie a aprins rezervele de combustibil și ulei din interior.
În România se dezmembrează zilnic în jur de o mie de autoturisme, iar specialiştii de mediu sunt de părere că nu toate centrele REMAT respectă legea.
Dragoș Popescu, senator USR: „Există foarte multe astfel de activităţi de dezmembrări ilegale de autovehicule - nu ceea ce se întâmplă aici - unde resturile de plastic şi resturile de material textil, de exemplu, sunt arse pe câmpuri şi în toate aceste zone nu avem o monitorizare reală a efectelor pe care le produc astfel de activităţi.”
Se întâmplă asta pentru că nu avem o legislaţie clară care să ne explice cum ar trebui să procedeze aceste centre cu resturile rămase.
Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu: „În centrele de dezmembrări nu există o trasabilitate a deşeurilor. Îţi intră nişte autoturisme şi nu vedem ce iese pe partea cealaltă decât fierul vechi. Nu vedem ce se întâmplă cu uleiul uzat, cu uleiul mineral care este un deşeu periculos. Nu vedem ce se întâmplă cu sticla de acolo, cu parbrizele, nu vedem ce se întâmplă cu partea de interior a maşinii, scaune, banchete. Se arde, se ascunde, se îngroapă în balastiere, se incinerează ilegal materialul respectiv."
Incendiul din Glina a fost stins după aproximativ 22 de ore.