Incendiul de la Glina a fost stins abia după 22 de ore. Norul toxic a dus la depăşirea limitelor admise pentru poluare

×

Incendiul puternic izbucnit miercuri seară la un centru de colectare și reciclare a deșeurilor de la marginea Bucureștiului a fost stins abia după 22 de ore.

Au ars zeci de maşini date la casat, iar în aer s-a ridicat un nor de fum gros, care a dus din nou la depăşirea limitelor de poluare. Ministrul Mediului a cerut verificarea centrelor REMAT din toată țara.

Organizațiile de mediu au bănuieli că în aceste centre și în apropierea lor se ard deșeuri pentru fier vechi, iar aerul din orașe este foarte poluat.

Norul toxic provocat de incendiul de la Glina, în zona Bucureştiului a dus la depăşirea limitelor admise pentru poluare cu cel puţin 15 procente, a transmis Ministrul Mediului.

Centrul REMAT care a ars nu avea bazine de apă, din care pompierii să îşi alimenteze autospecialele. Acum, patru instituţii au deschis anchete.

Poliţiştii oraşului Popeşti Leordeni şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu au deschis un dosar penal în acest caz pentru distrugere din culpă. O altă anchetă este cea a pompierilor care urmează să stabilească cu exactitate cauza acestui acestui incendiu. Şi Ministerul Mediului face propriile cercetări şi a cerut Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să verifice toate centrele REMAT din ţară ca să vadă dacă sunt pregătite în faţa unor astfel de incendii.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Eu nu ştiu cum le-a dat voie cineva de la ISU să funcţioneze cu tone de deşeuri pe platformă inflamabile fără să fie pregătiţi, motiv pentru care astăzi am cerut, după o discuţie cu domnul ministru Bode, ca IGSU să verifice toate unităţile similare din ţară care lucrează în domeniul colectării, transferului, depozitării sau procesării deşeurilor."

În acest caz ar putea fi un accident, spun surse din rândul pompierilor. Cu alte cuvinte, angajații ar fi folosit aparate de sudură şi o scânteie a aprins rezervele de combustibil și ulei din interior.

În România se dezmembrează zilnic în jur de o mie de autoturisme, iar specialiştii de mediu sunt de părere că nu toate centrele REMAT respectă legea.

Dragoș Popescu, senator USR: „Există foarte multe astfel de activităţi de dezmembrări ilegale de autovehicule - nu ceea ce se întâmplă aici - unde resturile de plastic şi resturile de material textil, de exemplu, sunt arse pe câmpuri şi în toate aceste zone nu avem o monitorizare reală a efectelor pe care le produc astfel de activităţi.”

Se întâmplă asta pentru că nu avem o legislaţie clară care să ne explice cum ar trebui să procedeze aceste centre cu resturile rămase.

Octavian Berceanu, specialist în politici de mediu: „În centrele de dezmembrări nu există o trasabilitate a deşeurilor. Îţi intră nişte autoturisme şi nu vedem ce iese pe partea cealaltă decât fierul vechi. Nu vedem ce se întâmplă cu uleiul uzat, cu uleiul mineral care este un deşeu periculos. Nu vedem ce se întâmplă cu sticla de acolo, cu parbrizele, nu vedem ce se întâmplă cu partea de interior a maşinii, scaune, banchete. Se arde, se ascunde, se îngroapă în balastiere, se incinerează ilegal materialul respectiv."

Incendiul din Glina a fost stins după aproximativ 22 de ore.

Citește și...
Petre Daea, odă pentru fermieri:
Petre Daea, odă pentru fermieri: "Sub zodia riscului / Zâmbetul cald al întâlnirii / E greu, dar tot timpul a fost așa"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost, vineri, în vizită de lucru la Brănești, județul Ilfov, acolo unde a asistat la semănatul rapiței.

Superluna și Perseidele, combinația în care se elimină reciproc. Cum pot fi văzute ambele
Superluna și Perseidele, combinația în care se elimină reciproc. Cum pot fi văzute ambele

În următoarele două nopţi este loc pentru dorințele tuturor. Ploaia de stele de pe teritoriul României a ajuns la apogeu.

România a intrat în minivacanța de Sfânta Maria. Pe litoral se anunță cea mai aglomerată perioadă din acest an
România a intrat în minivacanța de Sfânta Maria. Pe litoral se anunță cea mai aglomerată perioadă din acest an

De vineri seară, toată România este în vacanță. Cu luni zi liberă - pentru că este Sf. Maria - în țară vor fi trei zile de relaxare. Unii au furat însă startul și au s-au pornit de dimineață spre munte ori spre mare.  

Recomandări
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte
Mandatul FBI. Ce căutau agenții pe proprietatea lui Trump. Posibilă încălcare a Legii spionajului de către fostul peședinte

Printre documentele confiscate, luni, de către agenții FBI din proprietarea Mar-a-Lago a fostului președinte al SUA Donald Trump s-au aflat și câteva marcate ca fiind „top secret”.

Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO
Scriitorul Salman Rushdie a fost înjunghiat pe scenă, în SUA | VIDEO

Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat, vineri, în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York.

Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani
Golul din bugetul României se tot adâncește. Care sunt calculele Guvernului și cine va primi cei mai mulți bani

Cu venituri mai mici decât încasările, golul din bugetul României se tot adâncește, iar datoriile cresc. Noua împărțire a banilor din buget prevede mai mulți bani pentru salarii și pensii, însă unele ministere vor primi mult mai puțin decât au cerut.