Încă o alertă medicală în București. Au fost identificate 2 cazuri de difterie, o afecțiune care n-a mai apărut de 33 de ani
După focarul de rujeolă, două cazuri de difterie cutanată netoxigenă au fost confirmate în București, au declarat pentru Știrile Pro TV reprezentanţi ai INSP. Aceștia au precizat că această afecţiune apare în special la persoane din grupuri vulnerabile.
Potrivit unor surse, aceste ”grupuri vulnerabile” se găsesc în general în rândul consumatorilor de droguri, care trăiesc în condiții precare (canalizare).
Ambii pacienţi - care au vârste de 38 și 40 de ani - au fost internaţi la Spitalul ”Victor Babeş”- din București, însă la ora publicării acestei știri doar o persoană se mai află în spital.
Reprezentanţii INSP afirmă că în România nu au mai fost înregistrate din 1990 cazuri de difterie cutanată netoxigenă.
Bacilul difteric produce o toxină care determină formele grave de boală. În cazul celor 2 persoane nu erau bacili producători de toxină și, ca urmare, boala a fost ușoară, strict cutanată, fără manifestări la distanță.
”E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat și ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
Comunicatul Ministerului Sănătății:
”Doi pacienți în vârstă de 38 și 40 ani, bărbați, consumatori de droguri, infectați HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae ne-toxigene. Evoluția pacienților este favorabilă.
Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) și sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienți. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.”
INSP - CNSCBT a solicitat o investigație epidemiologică amănunțită de la DSP București.
INSP - CNSCBT a recomandat DSP București să informeze unitățile din teritoriu care oferă servicii pentru persoanele consumatoare de droguri și care prezintă semne caracteristice pentru infecție cu Corynebacterium diphteriae, să urmeze tot parcursul în vederea identificării agentului patogen și a măsurilor caracteristice.