În prima zi de Crăciun, Biserica ortodoxă sărbătorește Nașterea Domnului. Mesajul preoților din bisericile ortodoxe
”Nu te teme Marie căci vei naște un prunc și-i vei pune numele Iisus”. În liturghia din dimineața Crăciunului preoții din bisericile ortodoxe le-au amintit credincioșilor acest mesaj profund al sărbătorii.
Dumnezeu s-a întrupat și a venit printre noi ca să ne învețe să oferim iubire. Oamenii au ascultat slujba cu gândul la cei dragi fie ei aflați departe ori dispăruți dintre noi.
Dinspre corul mănăstirii Cașin coboară colindele spre sute de oameni, adunați laolaltă în fața altarului.
Preotul Gabriel Cazacu, Mănăstirea Cașin: ”Fiul lui Dumnezeu a venit din ceruri, pentru noi oamenii, pentru a noastră mântuire. Să se nască și să crească, să ne mântuiască, așa cum spun frumos colindele populare românești. -De ce în chip de om? -În chip de om ca să fie asemeni nouă, ca să nu ne uităm la cineva străin nouă, ci dimpotrivă, să-l primim cu bucurie în familiile și în sufletele și în inimile noastre”.
Copiii sunt așadar, în ochii Bisericii, esența mergerii înainte.
De la cei mici și inocenți, la cei mari care au ținut postul, creștinii primesc trupul și sângele Domnului
Copiii primesc, cei mari dăruiesc.
Reporter: Ce-ai primit?
Copil: Dulciuri și o portocală.
Pe mesele unite, oamenii aduc bucate și vin, să fie sfințite, și să ajungă la cei sărmani și flămânzi, pentru sufletele celor dragi, adormiți.
În prima zi de Crăciun, Biserica ortodoxă sărbătorește Nașterea Domnului, în a doua e celebrată Maica Domnului, iar a treia e dedicată Sfântului Ștefan, apostol al lui Isus și primul martir al Bisericii creștine. Aproape o treime din populația globului, adică peste două miliarde și jumătate de oameni, sărbătoresc azi Crăciunul.
Patriarhul Daniel: ”Săbrătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunul ne îndeamnă pe toți să răspundem iubirii milostive și smerite a pruncului Isus cu iubire milostivă și smerită față de toți oamenii”.