În Olt nu există Rusalii fără ca cete de călușari să se avânte pe ulițele satelor și să joace hora
Din moși-strămoși, în Olt nu există Rusalii fără ca cete de călușari să se avânte pe ulițele satelor să intre în casele oamenilor și să joace hora.
Se spune că cei care îi primesc în gospodăriile lor o să fie feriți de rele, o să aibă roade bogate în toamnă și nicio boală nu o să se abată asupra lor.
Cete de copii și vârstnici au luat cu asalt ulițele localității Brâncoveni. Îmbrăcați în straie populare și pălării cu mărgele, cu bețe colorate în mâini, au încins hore şi sârbe. Au avut pelin și usturoi ca să alunge duhurile rele care se spune că apar în ziua de Rusalii.
Mihai Grigore, localnic:: ”Așa se obișnuiește la noi de când lumea, de mic copil, veneau pe drum, jucau, cântau”.
În jocul lor și-a făcut apariția și omul mascat sau mutul cum mai este numit.
Elena Mihnea, localnica:: ”Călușul numai de Rusalii se face, e un obicei pentru duhuri rele, bunăstare, pentru noroc”.
Localnicii le-au deschis porțile caselor și i-au cinstit cu bucate, băutură și bani.
Anișoara Munteanu, localnică: ”Așa e bine, e un obicei și se zice că 3 ani la rând e frumos să îi primești. Rusaliile astea sunt foarte periculoase cine nu le ţine este un obicei de când m-am născut”.
Gazdele s-au prins apoi într-o horă a veseliei împreună cu grupul de dansatori.
Marian Stănescu, coregraf ansamblu călușari: ”Sunt obiceiuri care în ziua în care lucrezi în această zi sfântă poți să fii luat și din căluş. Niciun medic nu poate să vindece persoana care este luată din calus”.
Călușarii vor ajunge și în alte localități în zilele acestea în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Călușului Oltenesc.