În martie începe recensământul de probă al populației. Amenzi pentru românii care refuză să participe
În martie, începe recensământul de probă al populației. Noutatea este că cei selectați vor avea posibilitatea să completeze singuri, on-line, formularul cu întrebări.
Există desigur și varianta în care pot sta de vorbă cu un cenzor, iar dacă refuză primesc amendă. Această etapă este una de pregătire a recensământului național, amânat pentru anul viitor din cauza crizei sanitare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aproximativ 50.000 de gospodării din întreag țară vor participa la recensământul de probă, organizat de Institutul Național de Statistică. Acțiunea va avea loc în două etape.
În perioada 10-16 martie, oamenii vor completa singuri un chestionar electronic, iar în a doua jumătate a lunii cenzorii vor face interviuri față în față în cazul familiilor care nu au acces la internet.
Andrei Tudor, președinte INS: ”Eșantionul este format din localități din toate județele, s-a ales și din motive de cost reședințele de județ și localități apropiate acestor reședințe de județ, iar colegi din institut au generat un eșantion de gospodării la nivelul acestor localități”.
Pentru completarea formularelor online, autoritățile au creat platforma recensamantromania.ro. Românii selectați vor primi în cutia poștală un pliant cu un cod QR necesar înregistrării.
După ce vă înregistrați în platformă, Institutul Național de Statistică va genera chestionare electronice pentru fiecare membru al familiei, care pot fi completate și de o singură persoană.
Amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru cei selectați care refuză să participe la recensământ
Întrebările din recensământ se vor referi la locuința în care trăiți, dotările pe care le aveți în casă și sfârșesc cu cele legate de studii, venituri, religie şi etnie. Față de chestionarul de la ultimul recensământ din 2011 nu sunt modificări mari.
La începutul anului, potrivit INS, populaţia rezidentă era de 19,3 milioane de locuitori. Iar recensământul va actualiza și datele referitoare la românii plecați în străinătate.
Gelu Duminică, sociolog: ”Recensământul ne oferă informații despre nivelul de instrucție școlară, unde este nevoie de investiție, astfel încât educația să fie de calitate și mai bună. Ne oferă informații despre accesul la infrastructură, drumuri, apă, gaz, canalizare și despre ce politici trebuie să implementăm asfel încât românii care au plecat în străinătate și unde”.
Cei care completează formularele vor fi răsplătiți cu o zi liberă de la serviciu. Însă cei care refuză riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei.