In loc de banci in clase, primaria din Fastaci a luat banci ca sa se odihneasca asistatii social. "Homeschooling" in Vaslui

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA BLESTEMATA, partea a II-a. Scoala din Fastaci era gandita sa fie una de arte si meserii. 150 de elevi ar fi putut sa invete acolo. Dar scoala a ramas neterminata iar multi dintre tinerii raman pironiti in acel loc si stau la mila primariei.

Ne-am intors in aceeasi clasa din Fastaci in care acum cativa ani ploua iar dupa reparatii se cojea varul. In toamna lui 2016, pe tavan au aparut plafoane si becuri, in rest nu s-a intamplat nimic.

In toamna lui 2008, Stefan a plecat la studii in capitala. Anul trecut l-am adus si pe el sa vada scoala. A crescut. E barbat in toata firea. Se uita neputincios la peretii neterminati. “Nu s-a dat deloc inainte. Nu pot sa imi explic. Sunt pe undeva niste indivizi care nu vor sa avanseze cu nimic. Mi se pare iesit din comun. Adica nu pot sa imi explic.”

Nicusor era plecat de mult in Spania. In primara acestui an Stefan s-a mutat in Anglia si nu vrea sa mai auda de acest loc. Hristache Sima a preluat sefia primariei in 2012. Anul trecut reusise sa ajunga la o intelegere cu constructorul, acelasi Constantin Puscasu, cel care poarta principala vina pentru situatia din Fastaci. Lucrarile erau anemic reluate, dar cu pretentii ca ar fi inaintea graficului.

Graficul arata insa ca inca din 2008 aceasta scoala trebuie sa fie gata. Termenele au tot fost amanate. Ultimul era stabilit pentru ianuarie 2016. Dar n-au mai fost bani, constructorul a intrat din nou in conflict cu primaria si lucrarile au fost blocate la inceputul acestei veri. Si asa au ramas.

Citește și
copii fara scoala
Cauzele care au urcat Romania pana pe locul trei in UE la "abandon scolar". Cat investim in Educatie fata de celelalte tari
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Au fost aduse bancile. S-a dat un strat de var. Cu toate ca in santier e pustiu, edilul spune ca lucrarile nu sunt blocate. “Nu s-a blocat. Blocat este faptul ca nu avem bani sa finalizam.”

Primarul ii cere acum constructorului sa faca impreuna masuratori pe tot ce s-a realizat in scoala, sa traga linie si sa calculeze pentru a stii clar cat mai e de plata. Spune ca verifiarea “se face in urmatoarea saptamana. Urmatoarele saptamani. Iau de la capat sa verific toate aceste situatii.”

In acest loc, de-a lungul anilor s-au facut masuratori peste masuratori si multe anchete. Dar nimeni nu a fost gasit vinovat. Acum urmeaza alta masuratoare. Primaria are in acest moment datorii catre constructor dar nu are de unde sa plateasca. Primarul Sima a cerut in aceasta vara guvernului 2 milioane 8 sute de mii de lei pentru a plati datoriile si pentru a finaliza lucrarile. In solicitarea primariei se arata ca atunci cand va fi gata, valoare toatala a investitiilor facute de statul roman la Fastaci va fi de 6 milioane 480 de lei, adica 1 milion si jumatate de euro va costa aceasta cladire, care nu a fost construita de la zero.

A doua zi in santier a aparut si constructorul. Sustine ca primaria are toate documentele dar blocheaza finantarea. Lasa sa se inteleaga ca cineva doreste spaga pentru a permite continuarea lucrarilor. Dar nu spune cine. L-am intrebat de ce nu le da copiilor macar o parte din bancile care stau gramada, pline de praf.

“Nu le-au platit, domnule. Sa imi dea banii pe ele. Eu le pot da si maine. Dar sa imi dea banii pe ele”, raspunde constructorul.

Puscasu sustine ca bani multi s-au pierdut in lucrari deteriorate de-a lungul timpului. Peste o suta de mii de euro. Lucrari care daca erau insa de buna calitate ar fi trebuit sa dureze. Dar au fost prost executate chiar de oamenii lui.

In spatele scolii, printre maldarele de gunoaie contructorul vorbeste despre cat de minunat va arata locul asta in ziua in care va fi gata. E acelasi discurs ca de fiecare data cand l-am intalnit. Timp de 9 ani. Timp in care a luat de aici un million de euro. Si mai are de luat inca 5 sute de mii de euro. Curtea scolii a ajuns groapa de gunoi a satului.

Ani la rand am mers peste toate autoritatile care puteau sa faca ceva pentru acest loc. Am luat copiii de aici si i-am dus la bucuresti, am adus aici parlamentari si ministri. Au venit ban, dar nimic. Pare un loc blestemat. Ce se intampla la Fastaci este o oglinda in care vedem clar felul in care noi romanii in secolul 21 am tratat si tratam invatamantul romanesc. Educatia este sansa acestei tari. O sansa de care ne batem joc.

Am mers inca o data in fata celor care ar putea sa miste lucrurile la Fastaci. La inspectoratul de invatamant, Inspectorul general Gabriela Placinta ridica neputincioasa din umeri. Am batut si la usa prefectului, cel care ar trebui sa-i traga de maneca pe primar si pe constructor sa se apuce de treaba. E in fisa postului, este reprezentantul guvernului in teritoriu.

Daniel Olteanu, prefectul de Vaslui: “Ce as putea eu sa va spun? Va spun punctul meu de vedere despre Fastaci: legislatia prea permisiva, incompetenta si reaua credinta a celor implicati in acest proiect au adus scoala in situatia asta.”

Vorbe grele dar neurmate de fapte, vorbe de politician. In fata noastra a sunat la primaria din Fastaci. Prefectul este cel care poate verifica activitatea primarului si daca descopera incompetentele sau reaua credita despre care vorbeste sa-l traga la raspundere.

Acum, constructorul a redeschis in instanta un proces cu primaria prin care isi cere banii. Puscasu sustine ca primarul nu-i da autorizatie pentru reinceperea lucrarilor. La randul sau, primarul spune ca Puscasu nu aduce dovezi clare prentru materialele folosite in scoala. Am reusit cu greu sa-i pun la aceasi masa. Si timp de aproape 2 ore am asistat la un spectacol tragi-comic.

In ultimul an, pentru ca legislatia s-a schimbat, s-a schimbat si denumirea scolii din Fastaci din “Scoala de Arte si Meserii” in “Scoala gimnaziala Cezar Botez”. Asta a facut ca tot proiectul sa fie schimbat pentru ca noua denumire a scolii sa apara in acte. In tota,l 35 de mii de lei a costat aceasta modificare. Din nou, alte acte pe care cei doi nu au fost in stare sa le semneze.

O batalie a orgoliilor care se duce pe multi bani ai statului: un milion si jumatate de euro. Primarul si constructorul sunt vinovati pentru situatia din Fastaci. Se acuza reciproc. In timp ce ei se cearta, copiii din ocolul silvic si din dispensar se chinuie de 10 ani. Acum, in cele 2 cladiri darapanate invata 68 de copii.

Pe peretii crapati ai cladirii atarna si portretul lui Marin Preda. Doar tablourile au fost salvate din scoala mare. In rest, toate laboratoarele si dotarile au fost distruse. Iar bancile sunt pline de cuie in care elevii se agata.

Directorea scolii, Irina Danila, nu ne-a permis sa-i filma pe copii la ore, sa vedem conditiile in care invata, conditii pentru care ar trebui sa se lupte. Si la ea este acest lucru in fisa postului. “Facem si noi ce putem. Reconditionam. Facem ce putem. Cred ca se poate face mai mult”, spune ea.

Sustine ca primaria ar trebui sa cumpere bancile pentru copii si ca facut adrese in acest sens. In realitate insa, adrese catre primarie nu s-au facut. “ Daca domnisoara director nu mi-a sesizat ca nu pot sta copiii acolo in bancile respective. Bineinteles ca le-am vazut si noi. Sunt scaune fara spatar”, spune primarul.

In timp ce pentru copiii nu au fost bani pentru cateva scanduri care ar putea sa-i ajute sa stea mai comod la ore, pentru sateni, acum in an electoral, au fost cumparate 35 de bancute. Deocamdata stau insirate in fata primariei in asteptarea campaniei electorale.

Fascaiul e un sat sarac, oamenii sunt amarati. Multi dintre ei traiesc doar din ajutoarele sociale primite de la stat prin primarie. 7 sute de mii de lei ajung in fiecare an aici sub forma de ajutor. Asta ii tine pe oameni pironiti in acest loc si ii incurajeaza sa nu faca nimic, sa isi inece vietile in alcool si sa nu-i intereseze ce se intampla. Pe ulitele satului copiii cara sticlele cu bautuira pentru adulti.

Dolanescu are 4 copii. Nu-i trimite la scoala. El nu munceste. Cel mai mare copil are 9 ani, dar nu e la scoala pentru ca nu are certificat de nastere. Si asta fiindca mama copilului nu stie unde s-a nascut.

Si astfel de cazuri sunt multe in tot satul. Oamenii traiesc din banii statului. In total 160 de familii stau la mila primariei pentru ajutoarele sociale.

Este si cazul lui Dodo Cristian. Fiica sa trebuia sa fie clasa a X-a . A abandonat scoala. “Nu sunt bani, nu e putere. Acasa sta, asta e soarta. Asta e...timpurile. nu am putere, nu am bani, nu am serviciu...”, spune el.

Scoala din Fastaci era gandita sa fie una de meserii. Copii sa invete aici 10 clase, sa invete o meserie. Nu a fost sa fie si multi dintre cei care termina 8 clase nu merg mai departe. Isi ingroapa vietile intre aceste dealuri. In fata scolii pentru clasele mici, canta fanfara. Este singurul lucru care se intampla pentru acesti copii. Un profesor se tine de capul lor sa-i invete muzica. Aproape toti au terminat scoala si stau acasa. Ca o ironie amara pe un perete sta scris ca scoala te face om.

Pe Andrei l-am regasit in curtea casei. Canta la trompeta iar tatal, vizibil afectat de recolta proaspata din vie il acompaniaza. Andrei nu mai merge la scoala. Mai are o sora geamana care deja s-a maritat si a plecat de acasa.

Cu tatal greu te poti intelege. O gramada de sticle de bere in fundul curtii si un cazan de tuica stau dovada preocuparilor de aici. Andrei este acum stalpul familie si alerga dintr-un loc in altul pe camp. Ar vrea sa mearga mai departe dar nu se poate. Daca scoala din sat ar fost gata ar fi putut sa invete aici o meserie, sa aiba un viitor.

In primarie, scandalul dintre constructor si angajatii primariei merge mai departe. Asta se intampa aici de multi ani. Si nicio autoritate a statului nu fost pana acum in stare sa-i faca pe acesti oameni sa se inteleaga, sa-si faca treaba. In cele din urma, de voie de nevoie in fata camerei de filmat constructorul si primarul au ajuns la o intelegere. Au semnat noi acte au stabilit termene si teoretic au iesit din blocaj. De acesti doi oameni depinde soarta scolii din fastaci si mai ales soarta zecilor de copiii din sat. Urmeaza ca primarul sa ceara bani guvernului iar constructorul sa munceasca.

Era 16 septembrie 2016. Urma ca in zile urmatoare constructorul sa se prezinte cu alte acte la primarie. Sa primeasca aprobarile, sa se apuce de treaba. Dar nu s-a intamplat. Copiii invata in aceleasi conditii iar scoala ramane cu lacatul pe ea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Situatie absurda intr-o scoala pentru copii cu deficiente din Costesti. Cum arata cladirea in care ar fi trebuit sa invete
Situatie absurda intr-o scoala pentru copii cu deficiente din Costesti. Cum arata cladirea in care ar fi trebuit sa invete

Imobilul avea nevoie de un acoperis nou, Consiliul Judetean a aprobat finantarea lucrarii inca de la inceputul anului. Din cauza birocratiei, insa, constructorul s-a apucat de lucru abia in aceasta toamna odata cu ploile.

Cauzele care au urcat Romania pana pe locul trei in UE la
Cauzele care au urcat Romania pana pe locul trei in UE la "abandon scolar". Cat investim in Educatie fata de celelalte tari

Saracia ii tine pe copiii din Romania departe de scoala. Unii abia traiesc de pe-o zi pe alta, iar parintii nu pun prea mult pret pe educatie. Asa se face ca doi din zece copii renunta anual la cursuri.

Scoala unde elevii isi risca viata cand merg la baie. Motivul pentru care WC-ul de 50 de ani nu poate fi modernizat
Scoala unde elevii isi risca viata cand merg la baie. Motivul pentru care WC-ul de 50 de ani nu poate fi modernizat

Realitatea dura din unele scoli din tara continua sa iasa la lumina. De aceasta data vorbim despre elevii dintr-o localitate din Gorj. Copiii de acolo folosesc o toaleta veche de aproape jumatate de secol, care este un adevarat pericol pentru ei.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.