Grecia a ieşit oficial din criză. 23 de tăieri ale pensilor, şomaj peste 20%

Ultimul update: Luni 20 August 2018 20:50
Data publicarii: Luni 20 August 2018 18:44
Categorie: Internaţional

Grecia a încheiat cu succes al treilea și ultimul program de împrumuturi de urgență, obținute de la țările din zona euro și FMI, pentru a ieși din criză economică și financiară.

A fost cel mai mare așa-numit "bailout" din istorie , totalizând 289 miliarde de euro! Chiar dacă luni Grecia a ieșit oficial din criză, vor trece decenii până când țara va achita aceste împrumuturi uriașe. De asemenea, guvernul va fi nevoit să taie în continuare cheltuielile publice, așa cum au impus creditorii. Totuși, pentru prima dată în 8 ani, Grecia se poate împrumuta la costurile pieței.

În cei opt ani, funcționarii publici și-au văzut salariile aproape înjumătăţite. Pensionarii au simțit din plin cele 23 de episoade de tăieri ale pensiilor. Aproximativ unul din cinci greci nu are un loc de muncă. Nu e de mirare, aşadar, ca mulţi oameni şi-au pierdut orice urmă de optimism.

Paraskevi Koliambi este văduvă şi împreună cu fiul ei se luptă să ţină pe linia de plutire un mic atelier care produce bijuterii şi obiecte de argint. „Fiul meu plăteşte 60 la sută din veniturile lui pe taxe, pentru pensie şi contribuţii sociale. Cum să supravieţuiască?”, spune femeia.

Inaite de criză, Christos Marmarinos avea un mic alterier de confecţii, care a dat faliment. Îşi încearcă acum norocul cu o cafenea. „Dacă nu vor veni noi investiţii străine, cred că toate eforturile pe care le-a făcut Grecia vor fi zadarnice. Sperăm că prietenii noştri şi partenerii din străinătate să vină să investească la noi, pentru ca oamenii să aibă de lucru, şi Grecia să revivină treptat la o creştere economică durabilă.”

„Nimic nu se va schimba după 21 august, oricum nu imediat, în privinţa ratingului ţării pentru împrumuturi. Încă vom avea dobânzi care nu pot fi considerate satisfăcătoare şi viabile, cel puţin la împrumuturi pe termen lung. Grecia va trebui să-şi îndeplinească angajamentele şi să respecte programul convenit cu creditorii, pentru a obţine împrumuturi la costuri reduse”, spune Manos Chatzidakis, analist financiar.

În ultimi ani, economia Greciei a înregistrat creşteri modeste. Dar PIB-ul încă e mai mic - cu 25% - decât era înainte de izbucnirea crizei. Ultima tranşă de 61,9 miliarde de euro a fost acordată Greciei de Mecanismul european pentru stabilitate, pentru a sprijini eforturile guvernului de la Atena de reformare a economie și recapitalizare a băncilor.

Așanumitul bailout - termenul care denumeşte împrumuturile de urgenţă pentru salvarea economiei greceşti de la naufragiu - a început în 2010, când statele din Zona euro și FMI au acordat prima transă, de 20 de miliarde de dolari.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sfârșit de epocă în Grecia. Încheie cea mai dureroasă perioadă din istorie, după 9 ani de criză
Sfârșit de epocă în Grecia. Încheie cea mai dureroasă perioadă din istorie, după 9 ani de criză
VIDEO PROTVPLUS.RO
E-coli
Salată contaminată cu E.coli. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit deja
Momentul în care un bărbat își salvează iubita din fața unei mașini scăpate de sub control. VIDEO
Un prezentator TV a făcut infarct, în direct. Mesajul transmis apoi de colegi. VIDEO
Un moldovean s-a dat mort în SUA, pentru ca soția sa să primească 2 milioane de dolari
Pe cine a votat România la conducerea Interpol. Avea de ales între un candidat rus și unul sud-coreean
American ucis de un trib rupt de civlizaţie. Cum a ajuns pe "insula interzisă"
Pasagera
Cum a încercat o pasageră să ajungă în avion după ce a ratat îmbarcarea. VIDEO
Interpol are un nou șef. De ce n-a fost ales candidatul din Rusia
Interlop împușcat mortal chiar în ziua în care lansase o carte despre lumea traficanților de droguri
Anunțul lui Trump privind sancțiunile împotriva saudiților, după uciderea jurnalistului Khashoggi
Momente de groază la un festival. Un balon cu aer cald, încărcat cu cu material pirotehnic, s-a prăbușit peste mulțime
Descoperire îngrijorătoare în stomacul unui cașalot găsit mort în Indonezia