Imunitate sporita pentru judecatorii CCR. Comisia juridica din Camera Deputatilor a dat aviz favorabil proiectului
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege prin care judecatorii CCR vor putea fi urmariti penal sau arestati doar cu incuviintarea a doua treimi din membrii Curtii, in plen.
Proiectul a fost adoptat de deputatii juristi cu 14 voturi "pentru" si trei voturi "impotriva". USR si PNL s-au impotrivit acestei legi. "Nu sustinem, pentru ca proiectul extinde o imunitate in favoarea judecatorilor constitutionali dincolo de prevederile Constitutiei.
Modalitatea in care se poate ridica aceasta imunitate este extrem de restrictiva", a spus Silviu Dehelean, deputat USR.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liberalii au votat impotriva legii, dar nu s-au exprimat in cursul dezbaterilor. Presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a respins criticile opozitiei, afirmand ca este "optiunea legiuitorului" cum decide ca judecatorii CCR sa poata fi urmariti penal sau arestati.
Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat ca legea este necesara pentru a asigura "simetria" din Constitutie cu alte functii importante din stat care beneficiaza de imunitate. "Ce inseamna simetrie? Pentru mine inseamna ca se solicita ca sa avem aceeasi modalitate de ridicare a imunitatii, adica simetrie cu ce exista in Constitutie", a incercat el sa explice.
Si deputatul ALDE Steluta Cataniciu a sustinut legea, afirmand ca este necesara pentru "a nu se mai vorbi despre influenta politicului asupra judecatorilor CCR".
CCR nu a transmis un punct de vedere asupra proiectului, fapt criticat de catre deputatul PSD Florin Iordache, care a spus ca ar fi fost "normal si de bun simt" sa se stie ce parere au si judecatorii Curtii.
Proiectul va ajunge la votul final al Camerei Deputatilor, apoi va fi transmis Senatului, in calitate de for decizional.
Deputatul minoritatilor nationale Adnagi Slavoliub a depus, la Parlament, o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale care sporeste imunitatea judecatorilor CCR si care prevede ca acestia nu vor putea fi urmariti penal, retinuti sau arestati fara incuviintarea a doua treimi din membrii Curtii.