Imagini neobișnuite cu aspretele, peștele fosilă vie de 65 de milioane de ani, în Munții Făgărașului
Aspretele, peştele fosilă vie vechi de 65 de milioane de ani a fost fotografiat miercuri dimineață de activiștii de mediu. Peștele unic în Europa este în prag de dispariție iar prezența acestuia a fost semnalată din ce în ce mai rar.
Aspretele a fost văzut într-un râu de pe Valea Vâlsanului, din Munţii Făgăraşului, a anunțat activistul de mediu Alex Găvan, potrivit news.ro.
Au fost realizate ”primele imagini video după mulţi ani de incertitudine”, spune Alex Găvan.
„Această dimineaţă ne dăruieşte una dintre cele mai minunate veşti. Este legată de peştele nostru naţional, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de folsilă vie, veche de 65 de milioane de ani şi contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafaţa planetei. Este cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume. Sunt emoţionat să vă împărtăşesc că, pentru prima dată după mulţi ani, aspretele se destăinuie oamenilor în imagini video. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii şi prietenii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea (reprezentând partenerii noştri de la Asociaţia Aqua Crisus), aflaţi în cadrul unei sesiuni de pescuit ştiinţific pe valea Vâlsanului ce analizează impactul amenajărilor hidrotehnice la nivelul ihtiofaunei”, a anunţat Alex Găvan.
Aspretele a fost descoperit in 1956 și se regăsea şi în râurile Argeş şi Doamnei. Acum, din cauza modului neînţelept în care oamenii aleg să exploateze resursele planetei, acum arealul său este limitat la o porţiune de doar câţiva kilometri pe un singur râu, care izvorăște din munţii Făgăraşului.
Conform activistului de mediu, au fost identificate 12 exemplare de asprete în unul dintre cele două sectoare de monitorizare studiate.