Imagini impresionante. Sute de pelicani au format o insulă vie la Galați, înainte de a zbura în țările calde
Scene spectaculoase suprinse lângă Galați, unde și-au făcut tabăra sute de pelicani.
Pasările, care formează împreună o insulă vie, se pregătesc să migreze către locuri mai calde. Până atunci însă, nu au ales întâmplător locul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Au găsit acolo ape cu suficient pește, cât să își facă provizii pentru câteva zile.
Secvențele cu sutele de pelicani strânși într-un grup compact au fost filmate cu o dronă pe Lacul Brateș din Galați.
Acolo, colonia oprise pentru un popas - în drumul ei din Delta Dunării spre zonele calde ale Africii și ale Orientului.
În imagini se vede cum pasările înaintează ușor prin apă.
Printre adulți sunt și mulți pui care se odihnesc înaintea primului lor zbor lung.
Viorica Atodiresei, biolog: "În această perioadă pelicanii execută deplasări în diverse zone umede din țara pregătindu-se pentru migrația de toamnă spre cartierele de iernat care sunt reprezentate de Israel și coastele Africii".
Mădălin Șerban, director Complexul Muzeal Științele Naturii Galați: "Lacul Brateș din Galați e un lac destul de izolat, nu este foarte populat, oamenii nu prea își fac prezența în zona, astfel încât întreaga colonie este în siguranță”.
În Delta Dunării trăiesc cei mai mulți pelicani din Europa
Lacul Brateș pe care a poposit colonia de pelicani este printre cele mai mari din România și reprezintă o importanta bază de pescuit.
Adâncimea medie a apei este de 3 metri iar acolo pelicanii - care nu se scufundă - pot prinde ușor peștele.
Adrian Bâlbă, director Complex Delfinariu Constanța: "Sunt foarte buni pescari, sunt pescari de grup, de ambuscade, realizând niște cercuri cu care în ape mici și tulburi reușesc să pescuiască. Un adult poate consuma într-o zi și șapte-opt kilograme de pește, bineînțeles că ei nu consumă în fiecare zi aceasta cantitate, cum găsesc pot sta zile întregi fără să se hrănească și să trăiască din rezerve".
Specialiștii nu exclud ca pelicanii care au poposit pe Lacul Brateș să provină din colonia Roșca-Buhovaia, din Delta Dunării.
Acolo trăiesc cei mai mulți pelicani din Europa, peste 18.000 de exemplare.